Gepost door: Michaël Laurent | 22 mei 2009

Pandemisch potentieel van de Mexicaanse griep: eerste indrukken

Onderzoekers van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben in Science hun initiële bevindingen over het besmettelijksheids- en ziekteverwekkend potentieel van het H1N1-virus gepubliceerd. Leden van de influenza-divisie van de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention) stelden ondertussen vast dat 1/3e van de 60-plussers een serum kruisreactiviteit ontwikkelt tegen het virus, maar dat recente (jaarlijkse) vaccinatie daar waarschijnlijk niet de oorzaak van is.

Pandemisch potentieel van het virus

Fraser C et al. Pandemic Potential of a Strain of Influenza A (H1N1) : Early Findings. Science, online gepubliceerd op 11 mei 2009.

Tijdslijn van de epidemische influenza A virus-subtypes.

De groep van internationale wetenschappers bestudeerde de WHO-gegevens uit Mexico en andere landen. Ze schatten dat er eind april in Mexico 23’000 mensen besmet waren, en dat de case-fatality ratio 0.4% bedraagt. Hiermee lijkt het griepvirus minder dodelijk dan in 1918, en vergelijkbaar met de griepepidemie van 1957 (deze Aziatische vogelgriepepidemie van het H2N2-type kostte meer dan een miljoen levens wereldwijd).

Er wordt wel gevreesd dat het virus door mutatie een ernstiger ziektebeeld zou veroorzaken. Het H1N1-virus van 1918 veroorzaakte ook eerst een mildere ziekte in de lente van dat jaar, om in de winter uiteindelijk aanleiding te geven tot een mortaliteit van 3% van de besmette mensen.

Uit de eigenschappen van het virus werd wel afgeleid dat het virus veel makkelijker wordt overgedragen dan de gewone wintergriep. De besmettelijkheid werd geschat aan de ondergrens die voor pandemieën gerapporteerd wordt.

Daarnaast werd nog opgemerkt dat de landen met het meeste reizigers vanuit Mexico het zwaarst getroffen werden.

Kruisimmuniteit

Uit de publicatie in Science blijkt ook dat kinderen gevoeliger zijn voor het virus dan volwassenen (relatief risico 1.5). Dit suggereert dat volwassenen toch enige vorm van kruisimmuniteit hebben door blootstelling aan voorgaande griepvirussen. Dit idee wordt bevestigt door een studie die gepubliceerd werd door de CDC.

Katz J et al. Serum Cross-Reactive Antibody Response to a Novel Influenza A (H1N1) Virus After Vaccination with Seasonal Influenza Vaccine. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. May 22, 2009 / 58(19);521-524.

In deze studie werden ingevroren serumstalen gebruikt om te onderzoeken of recente griepvaccinatie een immuunreactie tegen het varkensgriepvirus kan opwekken. Er werden slechts lage antilichaamtiters gevonden, vermoedelijk onvoldoende voor een klinische bescherming. Wel had 1/3e van de 60-plussers een belangrijke serum kruisreactiviteit tegen het virus, een fenomeen dat niet optrad bij jongere mensen.

Deze studies suggereren dus dat een deel van de mensen een immuunreactie ontwikkelt door vroegere blootstelling aan andere griepvirussen. Op een persconferentie werd echter benadrukt dat het virus genetisch wel sterk verschilt van andere griepvirussen; de aminozuursequentie is slechts ongeveer 73% gelijkaardig, terwijl dat dat voor de seizoenale griepvarianten zo’n 98% bedraagt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: