Gepost door: Michaël Laurent | 27 mei 2009

Duimbasisorthese voor artrose

Rannou F et al. Splint for base-of-thumb osteoarthritis: a randomized trial. Ann Intern Med. 19 mei 2009;150(10):661-669.

Licentie: cc-by-sa-2.5

Bouchard- en Heberdeen-nodules op de PIP- resp. DIP-gewrichten.Licentie: cc-by-sa-2.5

Patiënten met artrose van het duimbasisgewricht die ’s nachts een gepersonaliseerde spalk dragen, rapporteren op lange termijn een positief effect op hun pijn en functionaliteit. Dat blijkt uit een Franse studie in 2 derdelijnsziekenhuizen waarbij 112 patiënten (90% vrouwen) gerandomizeerd werden tussen een duimbasisorthese of gewone zorgen.

Na 1 maand werden er geen verschillen vastgesteld (primair eindpunt), maar na 12 maanden was er een significant effect op subjectieve pijn en functionaliteit. De spalk werd door 86% van de patiënten meer dan 5 nachten per week gedragen, wat er op wijst dat de behandeling goed werd verdragen. Er was geen effect op de radiologische afwijkingen.

Gezien de aard van de therapie kon de studie wel niet geblindeerd verlopen, waardoor een placebo-effect of andere vormen van bias (zie woordenlijst) niet zijn uitgesloten. Er konden ook geen objectieve functionele verbeteringen worden vastgesteld.

Naast artrose van de knieën en heupen is het MCP-I gewricht een van de courant aangetaste gewrichten. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd kunnen hier veel last van hebben. In deze studie waren er ook geen ongewenste effecten, die wel kunnen optreden bij medicamenteuze behandeling met NSAID-kuren of bij injectietherapie. Bovendien zijn er goedkope spalken beschikbaar. Spalken werden reeds aanbevolen in Europese richtlijnen zonder dat er vroeger een bewijs van hun nut geleverd was.


Plaats een reactie

Categorieën