Gepost door: Michaël Laurent | 3 juni 2009

Zuurstoftekort bij de geboorte en IQ op latere leeftijd

Odd DE et al. Resuscitation at birth and cognition at 8 years of age: a cohort study. Lancet. 9 mei 2009;373(9675):1615-22.

Britse onderzoekers onderzochten in deze cohort studie (zie woordenlijst) het verband tussen reanimatie bij de geboorte en cognitieve beperkingen op latere leeftijd bij kinderen die geen duidelijke (hypoxisch-ischemische) encephalopathie hadden ontwikkeld of die niet verder opgevolgd werden.

Licentie: GFDL.
Licentie: GFDL.

Er werden drie groepen vergeleken: kinderen die gereanimeerd werden bij de geboorte, geen encephalopathie ontwikkelden en geen neonatale zorgen kregen (=asymptomatische risicogroep, N=400), kinderen die na reanimatie wel encephalopathie ontwikkelden en neonatale zorgen kregen (=symptomatische groep, N=26), en kinderen die niet gereanimeerd werden en geen neonatale zorgen kregen (=gezonde controlegroep, N=>5000).

De kinderen die geresusciteerd moesten worden waren prematuurden geboren, hadden een lager geboortegewicht en moesten vaker instrumenteel of via keizersnede verlost worden (waardoor de 2 groepen niet gelijk waren). Hun moeders hadden meer hypertensie en koorts in de zwangerschap en waren lager opgeleid.

Na statistische correctie voor sociale en andere factoren die het IQ beïnvloeden, was de kans op een laag IQ (<80) sterk verhoogd in de groep encephalopathische kinderen (OR 6·22 [95% CI 1·57–24·65]) doch tevens ook bij de asymptomatische groep van kinderen die geresusciteerd werden bij de geboorte: OR 1·65 [95% CI 1·13–2·43].

Aangezien er echter veel meer asymptomatische kinderen waren dan kinderen met manifeste encephalopathie, is de asymptomatische groep wel verantwoordelijker voor een groter aandeel van de IQ verlaging. Van de kinderen met een laag IQ zou 1.2% te zijn aan resuscitatie mét encephalopathie na de geboorte en 3.4% door de asymptomatische groep (dit zijn zgn. attribueerbare risico’s).

Voordeel van deze studie was dat ze deel uit maakt van een prospectieve studie op quasi-populatieniveau. Beperkingen van deze studie zijn o.a. de onvolledige IQ-testen waardoor steeds andere populaties kinderen ter vergelijking werden gebruikt (met secundair daaraan ook een rommelige voorstelling van de methoden van de studie) en het gebrek aan bewijskracht voor causaliteit, omdat zoals gezegd ook andere factoren zoals congenitale afwijkingen of subtiele genetische stoornissen of infecties kunnen leiden tot zowel slechte ademhalingsinspanningen als neurologische deficits. Anoxie werd hier gedefinieerd als resuscitatienood, terwijl beiden ook onafhankelijk van elkaar kunnen optreden (soms recupereert anoxie zonder resuscitatie, en soms wordt resuscitatie niet gestart o.w.v. anoxienood). De gemiddelde IQ-scores verschilden ook niet tussen de asymptomatische en de controlegroep.

Bespreking

Deze studie levert bewijs voor de theorie dat zuurstoftekort bij de geboorte een continuüm van manifeste tot subklinische schade kan veroorzaken die op latere leeftijd kan leiden tot cognitieve beperkingen. Aangezien meerdere oorzaken (genetische, prenatale infecties, …) zowel een moeilijke bevalling met lage Apgar-scores als cognitieve vermindering kunnen veroorzaken, wordt hypoxie vaak enkel als duidelijke oorzakelijke factor weerhouden als er tevens encephalopathie is. Daarbij komt dat de Apgar score op zich subjectief en weinig reproduceerbaar is. Gezien de grote populatie van kinderen met één of andere graad van anoxie bij de geboorte, vormt dit een enorm medicolegaal risico (verloskundigen zijn reeds de populatie met de grootste medicolegale belasting).

De associatie in deze studie kan zoals gezegd niet aanvaard worden als causaliteit, en de studie heeft ook andere belangrijke beperkingen. Ze opent wel de deur voor de realiteit dat ook beperkte hypoxemie kan leiden tot hersenschade, met alle medicolegale gevolgen (en evt. lagere sectiodrempel) tot gevolg.

Advertenties

Responses

 1. Ben maar een leek begrijp hier dus niet zo veel van. Maar mijn zoontje is na een moeilijke bevalling met de keizersnee geborenop 30-10-2000.
  Alles leek in orde met hem maar vanaf het moment dat hij ging lopen zag ik een afwijkende motoriek. Hij zet zijn benen heel erg naar binnen en zijn heupen doen ook mee. Fysio gaf wel wat verbetering maar zodra hij daarmee stopte viel hij weer terug in zijn oude gedrag.
  Sinds van de week is er bij hem ook een probleem in zijn zicht geconstateerd niet in zijn ogen maar in het hersengedeelte waar de binnenkomende info wordt verwerkt. Vlgs de oogarts een gevolg van zijn moeilijke start.Iets wat nog erg nieuw is volgens zijn zeggen. Uiteraard heb ik direkt gevraagd of zijn motoriek hier ook mee te maken heeft, dat was hetzelfde hersengedeelte zei hij.
  Mijn vraag aan u : Is er een kinderarts die hier al mee bekend is ? en wat is uw visie hierop ?
  mvg Lonneke Tuijp Schiedam

 2. Beste Lonneke,

  deze blog is bedoeld voor artsen, vandaar dat de informatie slecht of zelfs verkeerd begrepen kan worden door leken.

  Wij geven ook geen medische informatie; hiervoor kan u best een arts contacteren. Ik kan u aanraden bij uw huisarts te gaan als u een verwijzing wenst. De meeste pediaters zijn goed vertrouwd met het probleem van zuurstoftekort bij de geboorte.

  Hopelijk hebben we u hiermee toch een nuttig advies kunnen geven. Veel kracht gewenst alvast.

  Michaël Laurent

 3. beste heer /mevr ik heb een kindje die bij de geboorte ook heeft geleden aan zuurstof gebrek , dat kwam door dat er geen ontsluiting was en men te laat was voor een keizersnee , dus is zij via de normale weg geboren , maar dan bewusteloos zonder hart kloppingen . door resisitatie zijn er ribben stuk gegaan en ook door het er uittrekken was haar arm uit de kom geschoven . ik ben nu heel dringend op zoek naar medice hulp voor haar omdat zij in mei 4 wordt en nog steeds niet loopt en haar spraak is heel slecht en onverstaanbaar . mijn e-mail adress is sshivbaran . wij wonen in suriname en hier wordt er niet veel gedaan . er is nieteens een profesioneel opgeleid kinderfysioterapuut hier . graag advies waar ik terecht kan met haar voor betere medice hulp . wij zijn bereid haar te brengen naar nederland maar alvorens ik dat doe wil ik weten waar wij terecht kunnen als we daar zijn .

  met vriendelijke groet ,

  sadhana
  een heel bezorgde moeder van een heel schattig en vrolijk kindje


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: