Gepost door: Michaël Laurent | 8 juni 2009

SSRI’s en het risico op maagbloedingen

Targownik LE et al. Selective serotonin reuptake inhibitors are associated with a modest increase in the risk of upper gastrointestinal bleeding. Am J Gastroenterol. 2009 Jun;104(6):1475-82.

Licentie: cc-by-sa-3.0

Licentie: cc-by-sa-3.0

Deze Canadese onderzoekers voerden een case-control studie uit (zie woordenlijst) over de associatie tussen SSRI’s en maagbloedingen. Dat SSRI’s gepaard gaan met een risico op maagbloedingen was al langer bekend (BMJ 1999; Arch Intern Med 2003). In deze studie werd meer bepaald gekeken naar een interactie met NSAIDs en PPIs. Er werden 1’552 patiënten gehospitaliseerd voor een hoge gastrointestinale bloeding onderzocht tegenover 68’590 vergelijkbare controles.

Na correctie voor mogelijke confounders kwam een hoge gastrointestinale bloeding 1.43 keer frequenter voor bij de gebruikers van SSRI’s (95% CI 1.09–1.89) en 3.17 bij gebruikers van zowel SSRI’s als NSAIDs (95% CI: 2.01–5.00), hoewel er geen statistisch significant verschil was met diegenen die enkel NSAIDs gebruikten. Bij gelijktijdige inname van PPI’s kon geen significante risicoverhoging gevonden worden, hetgeen een beschermend effect suggereert.

Gezien het toch een (op populatieniveau) niet zo frequente probleem betreft, was de number needed to harm hoog: 4’371 patiënten met een matig risico zouden een SSRI kunnen voorgeschreven krijgen vooraleer er één extra maagbloeding zou optreden. Ter vergelijking, clopidogrel, warfarine en corticosteroïden werden gekenmerkt door een odds-ratio van 1.60, 1.70 en resp. 1.11 (de associatie met corticoïden was niet significant); dit zijn wel lagere risico’s dan het drie- tot viervoudig risico die de meeste studies vonden.

Vermoedelijk betreft het een klasse-effect van alle SSRI’s. Bloedplaatjes nemen serotonine op uit de bloedbaan via dezelfde transporters als de hersenen, en dit is het vermoedelijke mechanisme. Nochtans toonden studies bij gezonde vrijwilligers geen stoornissen van de trombocytenfunctie.

Besluit: Gezien SSRI’s de eerstekeuze antidepressiva zijn, lijkt een risicoverhoging wel een belang op populatieniveau te hebben. Heel wat medische aandoeningen (b.v.b. ischemische hartaandoeningen) verhogen op zich het risico op zowel depressie als maagbloedingen. Ouderen zijn de populatie met het hoogste gebruik van SSRI’s en bloedverdunners, en ze hebben sowieso het grootste risico op maagbloedingen. Voorzichtigheid lijkt geboden bij patiënten die gelijktijdig andere risicoverhogende middelen zoals bloedverdunners gebruiken; evt. dient een PPI geassocieerd te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: