Gepost door: Michaël Laurent | 8 juni 2009

Urinetest voor CVS?

Standbeeld "de vermoeide man" in Makó, Hongarije.

Standbeeld "de vermoeide man" in Makó, Hongarije.

Een groep wetenschappers kondigde vorige week in Londen voor een groep CVS-patiënten een “doorbraak” in de diagnose van chronisch vermoeidheidssyndroom aan. “Ik weet al jaren dat het Chronisch Vermoeidheidssyndroom niet tussen de oren zit, nu kan ik het bewijzen”, verklaarde Prof. Kenny De Meirleir (VUB) aan het Nieuwsblad, dat spreekt van een wereldprimeur.

Volgens de nieuwe theorie wordt CVS veroorzaakt door een teveel aan bacteriën in de darm, die samen met zware metalen zouden leiden tot de productie van zwavelsulfide, wat via een eenvoudige kleurreactie in de urine te detecteren zou zijn. De urinetest kost €15 en is te bestellen bij Protea Biopharma, het biotechnologiebedrijf van cardioloog en inspanningsfysioloog De Meirleir.

Experten die niet bij het onderzoek betrokken zijn, reageren terughoudend. De resultaten werden niet eerst gepubliceerd in een wetenschappelijk vakblad, en het commercieel aanbieden van een niet-gevalideerde test via het internet roept uiteraard ethische en deontologische vragen op.

De professor drijft in het Nieuwsblad ook de spot met de CVS referentiecentra (“Die referentiecentra zijn compleet overbodig. Geen mens wordt daar beter van. Sociale opvang van CVS-patiënten, daar zouden ze zich beter in bekwamen.”) en beweert zelf 40% van zijn patiënten te kunnen genezen.

Links


Responses

  1. […] De Meirleir heeft een sterke biologische visie op CVS, in tegenstelling tot de biopsychosociale visie. Om de zoveel tijd haalt hij de media met een nieuwe doorbraak. “Goed nieuws voor patiënten met het chronisch vermoeidheidssyndroom,”, zo begint het persbericht van de VUB. Maar opnieuw lezen we zijn bevindingen eerst in de pers en voorals nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift (zie vorig artikel, Urinetest voor CVS?). […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: