Gepost door: Michaël Laurent | 9 juni 2009

Leven na de dood: Lazarus syndroom

>> Bekijk de video’s: verhaal van de familie en reactie van het ziekenhuis.

Licentie: cc-by-sa-2.0. Author: Rama.

Licentie: cc-by-sa-2.0. Author: Rama.

Op het VTM Nieuws doet Peter Jordaens zijn verhaal. Een maand geleden zou hij in zijn slaap een hartaanval hebben gehad. Hij wordt door de bijgeroepen MUG-dienst gedurende 45 minuten gereanimeerd, en vervolgens dood verklaard. Zijn moeder verklaart dat de reanimatie werd opgegeven drie minuten nadat zij “hun rug gedraaid hadden”.

“Wij zijn gaan kijken en wij hebben gezegd: hij is niet overleden want hij ademt nog,” verklaart de moeder. Desalniettemin vult de MUG arts de overlijdensacte in. “De familie krijgt de raad zo snel mogelijk een begrafenisondernemer te regelen,” volgens de reportage.

Een kwartier later zou de verpleegster gemerkt hebben dat Peter nog beweegt. Volgens de moeder riep de verpleegster “Hij ademt nog! Hij ademt nog!” De reanimatie wordt hervat. De man ligt een week in coma in het ziekenhuis, en komt daarna bij. Tijdens de reportage lijkt hij bijna volledig gerecupereerd.

De familie verwijt het ziekenhuis laksheid en routineus handelen. Peter’s moeder was naar eigen zeggen woedend; bovendien kreeg de familie nog een factuur voor een reanimatie met dodelijke afloop, en een brief met condoleances.

Het betrof een MUG-team van het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen. De hoofdgeneesheer van het ziekenhuis roept de uitzonderlijkheid in en spreekt van een lazarusfenomeen. Ze noemen het incident zeer spijtig voor de familie, en ze verdedigen de spoedarts. Een arts van het ambulancebedrijf spreekt van “extreme omstandigheden”.

Jezus wekt Lazarus tot leven.
Jezus wekt Lazarus tot leven.

Het lazarussyndroom is een spontane terugkeer van de circulatie na een mislukte poging tot reanimatie. Lazarus was een bijbelse figuur die door Jezus uit de dood werd opgewekt. Er zijn zeldzame gevallen beschreven in de literatuur. Er bestaat geen duidelijke verklaring voor het fenomeen. In sommige gevallen gaat het om intoxicaties of andere omstandigheden die kunnen lijden tot schijndood.

Vaak zijn de slachtoffers of familieleden getraumatiseerd en volgt een rechtszaak. Het syndroom vormt ook een ethisch probleem in het kader van orgaandonatie (waar non-heartbeating donoren soms terug hartbeating donoren kunnen worden!).

Het enige conflicterende aan dit verhaal is dat de moeder verklaart dat er nog adembewegingen aanwezig waren op het moment dat de reanimatie gestaakt werd; snakkende ademhaling in de context van urgente interventies is zeker geen negatieve prognostische (“preterminale”) factor, alhoewel dit in de praktijk onterecht wel eens wordt aangenomen (“hij was al aan het snakken”); integendeel is het belang van deze bevinding controversieel, en suggereren recente studies dat het een gunstige prognostische factor is bij reanimaties (Circulation 2008).

Advertenties

Responses

  1. heel interressante site!!
    zit momenteel in dergelijke situatie!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: