Gepost door: Michaël Laurent | 15 juni 2009

Leukotrieen-blokkade en neuropsychiatrische neveneffecten

De Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA (Food and Drug Administration) vraagt dat fabrikanten van leukotrieen-modulatoren een waarschuwing voor neuropsychiatrische neveneffecten zouden toevoegen aan de bijsluiter.

Reeds vorig jaar riep de FDA op tot voorzichtigheid nadat verschillende gevallen van suïcide waren gerapporteerd aan de geneesmiddelenbewaking. Het gaat daarnaast ook om neveneffecten waaronder agitatie, rusteloosheid, irritabiliteit, tremor, angst, agressie, hallucinaties, stoornissen van het dromen, slapeloosheid en depressie.

De waarschuwing heeft betrekking op de leukotrieen-antagonisten zoals montelukast (Singulair®) en zafirlukast (Accolate®, Resma®) en leukotrieen-syntheseremmers zoals zileuton (Zyflo®, in België niet beschikbaar). Het BCFI vermeldt als andere frequente neveneffecten hoofdpijn, gastrointestinale stoornissen, leverfunctiestoornissen, overgevoeligheidsreacties en zeldzaam Churg-Strauss syndroom (een systeemvasculitis met eosinofilie) bij gelijktijdige afbouw van systemische steroïden.

Leukotrieenantagonisten hebben een plaats in de therapie van astma. De FDA adviseert artsen om te overwegen de medicatie stop te zetten wanneer ongewenste neuropychiatrische fenomen optreden.

Over de rol van leukotriënen in het centraal zenuwstelsel is weinig geweten, hoewel ze er wel worden aangetroffen. Zowel dierproeven (Restor Neurol Neurosci 2002) als studies over ongewenste effecten bij kinderen (BMC Clin Pharmacol 2008) suggereren een potentieel risico op neuropsychiatrische neveneffecten.

Links

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: