Gepost door: Michaël Laurent | 16 juni 2009

Is het vaccin tegen baarmoederhalskanker wel nodig?

Cervixcytologie: normale cellen links, koilocyten rechts.

Cervixcytologie: normale cellen links, koilocyten rechts.

Deze vraag stelt Het Laatste Nieuws zich in zijn rubriek “Fit en gezond“. Het antwoord volgt op de gekende genuanceerde stijl van de krant (ironisch bedoeld, jazeker). Het artikel baseert zich trouwens op allerlei ‘hoogstaande’ bronnen (zoals medinews.be of gezondheid.be).

Er worden wel deels nuttige argumenten aangehaald: het effect van deze vaccinatie is op langere termijn nog niet bewezen, het kost veel geld (meer dan €400, terwijl minder dan €20 per uitstrijkje), uitstrijkjes blijven nodig en zijn wél bewezen nuttig.

Bovendien moet het probleem in proportie worden gezien:

Het risico dat je baarmoederhalskanker ontwikkelt, is klein. In België wordt elk jaar bij 800 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld, 300 van hen (of bijna 40 procent) overlijden ook. Dat maakt baarmoederhalskanker de vijfde belangrijkste kanker bij de vrouw, na borstkanker, darmkanker, eileiderkanker en rectumkanker.

Verschillende artsen uiten in het artikel kritische bedenkingen. “Het is voorbarig om nu al een verhaal te vertellen over levenslange bescherming,” stelt Herman Moeremans van het Syndicaat Vlaamse Huisartsen (SVH). “Het is in elk geval misleidend om te spreken van een ‘vaccin tegen baarmoederhalskanker’,” voegt dokter Peter Van Eyken daar aan toe.

P.S.: dit artikel is niet bedoeld als een grondige bespreking van het HPV-vaccinatie of baarmoederhalskanker-preventie. Hiervoor verwijzen we naar de website van Domus Medica: Dossier HPV.

Verwant artikel

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: