Gepost door: Michaël Laurent | 19 juni 2009

Enquête toont knelpunten huisartsenberoep

Mediplanet voerde dit voorjaar een enquête uit bij 544 huisartsen en 475 laatstejaars geneeskunde onder het motto “De huisarts spreekt”.

72% van de Vlaamse huisartsen voelt zich ondergewaardeerd, en vindt dat het huisartsenberoep gedevaloriseerd is. De appreciatie ligt wel veel hoger op het platteland i.v.m. de stad. Wel zegt 85% van de huisartsen zich gewaardeerd te voelen door de patiënten.

Uit welke hoek komt dan dat denigrerend gevoel? De overheid lijkt een rol te spelen: 95% klaagt zelfs van administratieve overbelasting. Ook de syndicaten zijn kop van jut: slechts een derde van de Vlaamse huisartsen vinden dat de syndicaten hun belangen goed verdedigen. Ze willen een eigen huisartsensyndicaat.

Met de specialisten lijkt er overigens een haat-liefde verhouding te bestaan: 79% van de Vlaamse huisartsen zijn voorstander van een verplichte echelonnering, waarbij het eerste contact gedwongen via de eerste lijn zou moeten verlopen. Een kwart van de huisartsen zegt dat hij/zij (al dan niet achteraf gezien) liever specialist was geworden.

63% van de huisartsen in deze enquête werkt in een solopraktijk; het percentage groepspraktijken ligt hoger bij jonge artsen en in Vlaanderen. Bijna de helft (45%) vindt zichzelf overwerkt. Dagen van 10 uur per dag zijn heel gewoon. Minder dan de helft wil op 65 jaar met pensioen gaan. Wachtdiensten en huisbezoeken zijn allerminst populair. Overigens zou minder dan een kwart opteren voor een forfaitaire i.p.v. een per-prestatie vergoeding.

Bijna 30% van de huisartsen vindt dat er teveel wachten gedaan moeten worden. Slechts 37% van de Belgische huisartsen vindt de honorering voldoende.

Minder dan 10% blijkt echt spijt te hebben van zijn beroepskeuze. Wel zou slechts 57% het beroep aanraden aan beginnende studenten. De meest positief ingestelde artsen wonen in Limburg: daar zou slechts 8% een negatief advies uitbrengen. Bijna de helft koos voor geneeskunde uit interesse voor wetenschap of gezondheidszorg; minder dan een derde vond het helpen van andere mensen een belangrijke motivatiegrond. Ongeveer 5% koos voor de richting omwille van het prestige, voor het “interessant loon” of omdat de ouders arts zijn.

Slechts 2% van de Vlaamse huisartsen voelt zich onveilig tijdens zijn beroepsuitoefening; dit percentage ligt iets hoger bij vrouwen en in Brussel.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: