Gepost door: Michaël Laurent | 19 juni 2009

Psoriasis als risicofactor voor diabetes en hypertensie

Qureshi AA et al. Psoriasis and the risk of diabetes and hypertension: a prospective study of US female nurses. Arch Dermatol. 2009 Apr; 145(4): 379-82.

Fotograaf: The Wednesday Island. Licentie: GFDL.

Fotograaf: The Wednesday Island. Licentie: GFDL.

Psoriasis is een chronische inflammatoire aandoening van de huid (en soms de gewrichten) die voorkomt bij 1-3% van de bevolking. Harvard onderzoekers gingen na of dit gepaard gaat met een verhoogd risico op diabetes en hypertensie.

Het betrof een prospectieve cohortstudie van 78’061 Amerikaanse verpleegsters die in 1991 tussen 27 en 44 jaar oud waren, en gevolgd werden met enquêtes om de 2 jaar tot 2005 (Nurses’ Health Study II). Vrouwen van wie niet geweten was of ze wel of niet psoriasis hadden, of vrouwen die bij het begin van de studie hypertensie of diabetes hadden, werden uitgesloten.

2.3% van de vrouwen zei psoriasis te hebben. Gedurende de 14 jaar opvolging ontwikkelde 2% van alle vrouwen diabetes en 20% hypertensie. Na multi-variaat analyse en correctie voor verschillende confounders, bedroeg het relatief risico op een nieuwe diagnose van diabetes 1.63 (95% CI, 1.25-2.12; absoluut risico 3.3% vs 2%); voor hypertensie bedroeg de odds-ratio 1.17 (95% CI, 1.06-1.30). De vrouwen met psoriasis hadden ook een gemiddeld hogere BMI en rookten meer doch voor deze factoren werd dus statistisch gecorrigeerd.

Nadeel van deze studie was dat er gebruik werd gemaakt van enquêtes, en dat er geen gegevens beschikbaar waren over het gebruik van medicatie voor psoriasis zoals b.v. corticosteroïden. De gegevens uit deze studie kunnen ook niet gegeneraliseerd worden naar andere populaties dan (voornamelijke blanke) vrouwen. Er werd ook niet gekeken naar een verband tussen de ernst van de huidafwijkingen en het risico op diabetes of hypertensie.

Besluit: Deze studie bevestigd de bevindingen van multipele eerdere cross-sectionele en case-control studies. Inflammatie speelt een belangrijke rol in het verhogen van het cardiovasculair risico. Bovendien hebben mensen met psoriasis vaker een ongezonde levensstijl. Vorige studies suggereerden een verhoogd risico op andere systemische manifestaties zoals hartaandoeningen en osteoporose. Waakzaamheid voor deze comorbiditeiten is dus geboden bij psoriasis.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] darmziekte (Crohn), bepaalde vormen van kanker, depressie en metabool syndroom (zie ook: Psoriasis als risicofactor voor diabetes en hypertensie, JournalClub 19 juni 2009). Vooral hun verhoogd cardiovasculair risico zorgt ervoor dat de […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: