Gepost door: Michaël Laurent | 24 juni 2009

Midlife migraine met aura en infarct-achtige letsels bij ouderen

Scher AI et al. Migraine headache in middle age and late-life brain infarcts. JAMA. 24 juni 2009;301(24):2563-2570.

Recente studies suggereren dat migraine gepaard gaat met een verhoogd risico op hersenischemie. Onderzoekers uit Ijsland onderzochten 4’689 patiënten van gemiddeld 51 jaar (spreiding 33-65 jaar) uit een populatie-gebaseerde studie in Reykjavik. Ze werden ondervraagd over migraine-symptomen, en ondergingen meer dan 26 jaar later een MRI van de hersenen.

Er waren infarct-achtige letsels op de MRI bij 40% van de mannen en 25% van de vrouwen. Vrouwen die frequenter dan 1 keer per maand migraine met aura hadden gerapporteerd, hadden (na multivariaatanalyse voor cardiovasculaire en andere risicofactoren) een verhoogd risico op infarct-achtige letsels in het cerebellum op latere leeftijd (23.0% prevalentie van infarcten bij vrouwen met migraine met aura, 14.5% bij vrouwen zonder hoofdpijn; odds ratio 1.9, 95% CI 1.4-2.6). Er was geen verhoogd risico bij mannen, bij migraine zonder aura, of voor infarct-achtige letsels op andere localisaties.

Bespreking

Migraine komt het meeste voor bij vrouwen en in de 3e en 4e levensdecade. Ongeveer 1 op 3 heeft aura-symptomen. Deze studie bevestigt de gegevens van de CAMERA-studie (JAMA 2004), die ook meer subklinische witte stofletsels in het gebied van de posterior-circulatie vond bij vrouwelijke migraine-patiënten. In een deelstudie van de grote Women’s Health Study ging migraine met aura (maar niet zonder aura) gepaard met een verhoogd risico op cardiale en neurovasculaire ischemische complicaties (JAMA 2006); deze associatie was het grootst bij de vrouwen met het laagste cardiovasculair risico volgens de klassieke Framingham-criteria (BMJ 2008). In de Stroke Prevention in Young Women studie hadden vooral vrouwen met migraine met aura en zónder andere comorbiditeiten een verhoogd risico op ischemische beroertes, en ook als ze rookten of de pil gebruikten (Stroke 2007).

Deze studie roept meer vragen op dan ze beantwoord: Wat is de ware aard en de impact van deze subklinische witte stofletsels? Welk mechanisme kan migraine met aura verbinden met witte stofletsels, specifiek in het cerebellum en bij vrouwen? In de bespreking van de studie wordt dan ook vooral besloten dat het nog té vroeg is om te besluiten dat migraine met aura een bewezen schadelijk effect op de hersenen heeft, en dat hiervoor speciale therapie nodig zou zijn. Er wordt ook specifiek geadviseerd geen controle-MRI te laten uitvoeren om deze letsels op te sporen, maar enkel om secundaire vormen van migraine op te sporen bij patiënten met een atypisch of therapieresistent verloop.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Midlife migraine met aura en infarct-achtige letsels bij ouderen (Journal Club, 24 juni 2009) […]

  2. Op 6/11/09 werd ik opgenomen in spoed voor de vlgd symptomen: afwijken naar rechts bij het stappen zonder draaierigheid. Onderzoek wees op een hersentrombose. Zes maand daarvoor had ik laten opmerken dat op een avond mijn scherpzicht werd vertroebeld met in het links gedeelte van het zicht een naar links uitwijkende corona( noemde ik het). Nu is bij een eerste bezoek aan een bijzonder begaan dokter (professor) direkt gebleken dat het over ischemische migraine zonder migraine ging, ik had inderdaad geen en bijna nooit hoofdpijn. Nu lees ik hier in uw artikel dat het inderdaad eventueel over een voorbode ging van mijn cva.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: