Gepost door: Michaël Laurent | 11 juli 2009

Rookstop geneesmiddelen en ernstige neuropsychiatrische neveneffecten

Fotograaf: Hendrike. Licentie: GFDL.

Fotograaf: Hendrike. Licentie: GFDL.

Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA vereist nu dat de rookstopgeneesmiddelen bupropion (Zyban®) en varenicline (Champix®) een duidelijke waarschuwing (boxed warning) bevatten over het risico op ernstige neuropsychiatrische neveneffecten. Dezelfde waarschuwing wordt vereist voor Wellbutrin® (bupropion, gebruikt voor de behandeling van depressie en winterdepressie, seasonal affective disorder).

De FDA adviseert dat artsen met hun patiënten de risico’s van deze middelen afwegen tegen de voordelen van rookstop. Patiënten die gedragsveranderingen, vijandigheid, agitatie, depressie of suïcidaliteit ervaren, kunnen de therapie beter stoppen, adviseert het agentschap. Ze moeten dan opgevolgd worden tot de klachten verdwijnen.

Patiënten met een psychiatrische voorgeschiedenis kunnen een verergering van hun neuropsychiatrische klachten ervaren; dit zijn echter ook vaak patiënten met tabaksabusus. Er waren ook rapporteringen bij patiënten zonder psychiatrische voorgeschiedenis.

Jammer genoeg zijn andere neuropsychiatrische neveneffecten van de geneesmiddelen, zoals angst, depressie, irritabiliteit en slaapstoornissen, ook symptomen van nicotine-ontwenning, hetgeen de differentieel diagnose van deze neveneffecten bemoeilijkt. Sommige patiënten hadden echter klachten tijdens de periode dat ze nog rookten (de medicatie wordt gestart ongeveer een week voor de patiënt werkelijk stopt met roken).

Achtergrondinformatie

Varenicline is een partiële agonist van nicotinerge acetylcholinereceptoren. Mogelijk zijn er ontwenningsverschijnselen bij het plots onderbreken van de therapie; bij het stoppen dient de dosis geleidelijk afgebouwd te worden. Associatie van varenicline aan nicotinesubstitutie verergert de symptomen van deze laatste.

Buproprion is een noradrenaline- en dopamine-heropname inhibitor. Het verlaagt de convulsiedrempel en is tegenaangewezen bij voorgeschiedenis van eetstoornissen en bipolaire depressie.

Links

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Rookstop geneesmiddelen en ernstige neuropsychiatrische neveneffecten (11 juli 2009) […]

  2. […] maar b.v. ook respiratoir. Bovendien moeten ook de neuropsychiatrische neveneffecten (JournalClub 2009) mee in overweging genomen […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: