Gepost door: Michaël Laurent | 13 juli 2009

Wetenschappelijke studies in de media: “Zon niet hoofdschuldige huidkanker”?!

Fotograaf: Matthew Bowden.

Fotograaf: Matthew Bowden.

Een recente studie over genetische varianten geassocieerd met naevi en huidkanker kreeg via de media plots een heel andere boodschap: “Zon niet de hoofdschuldige bij huidkanker” (De Standaard, 12 juli 2009, via Belga).

Niet de zon zou de belangrijkste risicofactor zijn, “zoals we de jongste jaren altijd hoorden”, maar wel de aanwezigheid van een groot aantal moedervlekken bij een persoon. Dit zou gebaseerd zijn op een “internationale studie”. “Goed nieuws voor zonnekloppers,” voegde de krant er aan toe.

De studie in kwestie was een genoomwijde associatiestudie (zie woordenlijst) die varianten op twee genetische loci associeerde met de ontwikkeling van cutane naevi en het optreden van melanomen (Nat Genetics, online gepubliceerd 5 juli 2009). Wie de studie leest, ziet op het eerste zicht geen verband met de krantenberichten.

Het klopt dat een hoog aantal naevi (>100 vs bij andere personen <15) de sterkste voorbeschikkende factor is voor het ontwikkelen van melanomen (Eur J Cancer 2005; RR 6.89; 95% CI 4.63-10.25). Jammer genoeg betreft het wel een niet-modificeerbare, genetische bepaalde risicofactor.

De huidspecialisten die de studie opstelden vertellen in interviews dat ze aanraden dat mensen met >100 naevi zich nauwgezet medisch laten opvolgen. De hypothese dat deze kleinere subgroep voordeel heeft bij intensievere melanoomscreening, of dat screening de mortaliteit van melanomen überhaupt kan verlagen, kwam in de studie uiteraard niet aan bod.

De incidentie van huidkanker is de laatste jaren sterk toegenomen en er is een veel hogere incidentie in landen zoals Australië (met veel zon en blanke bewoners), hetgeen niet door traag-evoluerende genetische factoren maar wel door milieufactoren zoals UV-blootstelling verklaard kan worden. Uit meta-analyses bleek duidelijk dat intermittente zonblootstelling en zonnebrand evengoed risicofactoren zijn voor melanoomvorming (Eur J Cancer 2005, deel 2). Waarschuwingen dat zonnestralen en hun ultraviolet licht melanomen kunnen veroorzaken, noemt De Standaard bij monde van Belga echter “onterecht”, en zouden de mensen enkel schrik aanjagen.

Besluit

We kunnen enkel besluiten dat via deze studies de auteurs vrijelijk hun mening via de media wereldkundig kunnen maken, en dat de media daarbij niet de minste blijk geeft van een kritische geest. Berichten zoals deze doen vermoedelijk heel wat schade aan de jarenlange dure preventiecampagnes die betaald worden met ons belastingsgeld.

Links

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Plaats een reactie

Categorieën