Gepost door: Michaël Laurent | 15 juli 2009

Een vrouw met hyponatremie

Een 41-jarige patiënte wordt opgenomen in het ziekenhuis o.w.v. persisterende koorts, zonder aanknopingspunten bij anamnese. Haar bloeddruk is 80/50 mmHg en pols 120/min. Bij klinisch onderzoek is er asthenie, een anemisch en gedeshydrateerd voorkomen, en nierslagpijn links.

Laboratoriumonderzoek toont een inflammatoir bloedbeeld, een anemie van 3.4 g/dL, hyponatremie van 113 mmol/L, normaal kalium en bicarbonaat, en een licht toegenomen creatinine en ureum, en een serum osmolaliteit van 239 mOsm/kg. Urineonderzoek toont pyurie, een urinair natrium van 107 mmol/L, en een urinaire osmolaliteit van 460 mOsm/kg.

Na opstarten van antibiotica en bloedtransfusies wordt een CT-scan van het abdomen genomen. Deze toont hydroureteronefrose, met tevens een vergrote uterus met inhomogeen voorkomen, suggestief voor endometritis en placentale resten. De patiënte ontkent zwangerschap of vaginaal bloedverlies. Bij dilatatie en curretage worden placentaire resten van een recente intrauteriene zwangerschap, beëindigd in de 26ste week, verwijderd.

Wat is Uw diagnose of differentiële diagnose en hoe zou U deze bevestigen? Reageer op dit bericht.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: