Gepost door: Michaël Laurent | 29 juli 2009

Zonnebank voor je 35ste verhoogt risico melanoom met 75%

El Ghissassi F et al. A review of human carcinogens—Part D: radiation. Lancet Oncol. Augustus 2009;10(8):751-2.

Het Internationaal Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie publiceert in The Lancet Oncology het vierde deel van hun overzicht van carcinogenen voor de mens, dat handelt over allerlei vormen van straling.

Fotograaf: Alf Altendorf. Licentie: cc-by-sa-2.0

Fotograaf: Alf Altendorf. Licentie: cc-by-sa-2.0

Verschillende media focussen daarbij op het feit dat zonnebankbezoek dat start voor de leeftijd van 35 jaar, geassocieerd is met een relatieve risicostijging van 75% voor melanoom. Nochtans werd deze bevinding overgenomen uit een meta-analyse van de IARC die reeds in 2006 werd gepubliceerd (Int J Cancer 2006). Deze meta-analyse toonde ook een verhoogd risico op plaveiselcelcarcinoom, maar niet voor basaal cel carcinoom.

Belangrijk was dat er volgens het IARC geen bewijzen zijn voor de hypothese dat een zonnebank-teint beschermt tegen toekomstige verbranding en zo leidt tot een lagere UV-blootstelling en een verminderd kankerrisico. Verder wordt er in het overzichtsartikel op gewezen dat verschillende case-control studies (zie woordenlijst) aantoonden dat zonnebankgebruikers ook meer risico lopen op melanomen van het oog.

Het IARC bestempelt zonnebanken dan ook als “humane carcinogenen”, net zoals roken of asbestblootstelling. In vorige overzichten sinds 1992 werd dit nog voorafgegaan door een ‘waarschijnlijk’; na de formele meta-analyse werden deze twijfels weggenomen. De experten raden het gebruik van zonnebanken door jonge volwassenen af, en dringen sterk aan op een verbod voor zonnebankbezoek door minderjarigen. Dat laatste is in sommige landen ook effectief het geval.

Blootstelling thuis, in het ziekenhuis of op het werk

Radongas komt vrij uit de bodem en uit bouwmaterialen. Radon zou na roken de belangrijkste oorzaak van longkanker in het Westen zijn; 8-15% van de longkankers en 2% van alle kankers in Europa en de V.S. zou te wijten zijn aan het isotoop (BMJ 2005). Vooral rokers zouden 25 keer meer risico hebben op een radon-geïnduceerde tumor.

Heel wat isotopen en röntgen- of gammastralen vormen een gevaar voor patiënten in het ziekenhuis. Zo is historische blootstelling aan het contrastmiddel Thorotrast geassocieerd aan tumoren van lever, galwegen en aan leukemie.

Ook zwangere vrouwen zijn risicopatiënten wat betreft stralenbelasting in de medische sfeer. Blootstelling van de foetus in utero kan leiden tot tumoren van heel wat verschillende organen, soms tegelijk.

Wat beroepsmatige UV-expositie betreft stelt het IARC vast dat er een verhoogd risico is voor oculaire melanomen bij lassers. Omdat lassers niet alleen last kunnen hebben van lasogen, maar ook blootstaan aan andere potentieel toxische stoffen, is een echt oorzakelijk verband niet duidelijk.

Andere beroepen waarin mensen blootstaan aan straling zijn mijnwerkers (radon-isotopen) en plutonium-ontginners.

Link

Verwant artikel

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: