Gepost door: Michaël Laurent | 1 augustus 2009

Eerst griepdode in ons land

Linda H., een 34-jarige vrouw uit Meerle (nabij Hoogstraten), is het eerste dodelijk slachtoffer van de het nieuwe griepvirus in ons land.

In het weekend van 18 en 19 juli ontwikkelde de vrouw klachten van hoofdpijn, hoesten en lichte koorts. Na een bezoek van haar huisarts op maandag, werd ze opgenomen in het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout. Ze ontwikkelde al snel een dubbele virale longontsteking, waaraan ze donderdag uiteindelijk overleed.

De vrouw was recent niet in het buitenland geweest en is dus in België besmet. Haar familie is niet besmet en krijgt geen antivirale middelen.

Een tweede patiënt werd ondertussen in kritieke toestand uit een perifeer ziekenhuis doorverwezen de afdeling Intensieve Zorgen van het UZ Antwerpen. De vijftiger heeft eveneens een zware longontsteking na besmetting met het nieuwe influenza A(H1N1) virus.

De telefoonlijn van het Influenzacommissariaat werd gisteren alvast overbelast door 3.5 keer zoveel oproepen als de vorige dagen. Ook in Nederland overspoelen paniekerige patiënten met minimale klachten de huisartsenposten.

Toch geen agressieve griep

Beide patiënten vertoonden, buiten hun leeftijdscategorie, geen risicofactoren voor het ontwikkelen van ernstige complicaties van het nieuwe griepvirus (zoals zwangerschap, longziektes, diabetes of obesitas).

Ondertussen komen er wekelijks ongeveer 300 nieuwe besmettingen bij in ons land, alhoewel de cijfers niet meer precies worden bijgehouden. Wereldwijd zijn er al meer dan 1000 doden, waarvan slechts 37 in Europa.

Het virus lijkt in het algemeen dus niet agressiever dan een gewone seizoensgriep, hoewel het wel eerder volwassenen i.p.v. ouderen lijkt te treffen.

Vaccins

Onze regering bestelde deze week 12,6 miljoen griepvaccins bij GlaxoSmithKline. Daarmee kunnen 8 miljoen burgers eenmaal, en alle kinderen onder de 8 jaar meermaals mee worden ingeënt. De ministerraad bereidde ook een wetsontwerp voor dat de regering moet toelaten in het najaar, wanneer de gevolgen van de griep veel groter verwacht worden, snel krachtdadig te werk te gaan.

Het vaccinatiecomité van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adviseerde ondertussen dat 5 groepen voorrang moeten krijgen voor het ontvangen van griepvaccins:

  • gezondheidswerkers zoals artsen en verpleegkundigen
  • zwangere vrouwen
  • mensen die leven in een gezin met een kind onder de 6 maanden
  • kinderen en jongvolwassenen tussen 6 maanden en 24 jaar oud
  • volwassenen onder de 65 jaar met chronische aandoeningen zoals diabetes of COPD

In de V.S. zou hierdoor ongeveer de helft van de bevolking gevaccineerd moeten worden. Volwassenen boven de 65 jaar vormen volgens het comité geen risicogroep omdat ze gespaard lijken van de huidige epidemie. Toch blijft het volgens de CDC belangrijk dat zij het vaccin tegen de gewone griep zouden ontvangen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: