Gepost door: Jeroen Dekervel | 14 augustus 2009

Thoracale pijn zonder aantoonbare coronaire letsels: onschuldig?

Phan A, Shufelt C, Merz CN. Persistent chest pain and no obstructive coronary artery disease. JAMA. 2009; 301: 1468-74.

Bij patiënten met persisterende thoracale pijn en een negatieve coronarografie, het zogenaamde syndroom X, wordt vaak gesteld dat de oorzaak van de klachten niet cardiaal is.
Er bestaan echter twee hartaandoeningen welke een dergelijk beeld kunnen geven: “microvasculaire coronaire dysfunctie” en “abnormale cardiale nociceptie”. Accurate diagnose van deze vaak miskende beelden kan nochtans heel wat frustraties, kosten, morbiditeit en zelfs mortaliteit voorkomen.

In de JAMA van april 2009 gaat men even dieper in op beide entiteiten.

Bij microvasculaire coronaire dysfunctie werkt het endotheel van de kleine, op angiografie niet zichtbare vaten niet naar behoren. Dit fenomeen zou voorkomen bij ongeveer 50% van de vrouwen met persisterende thoracale pijn en evidentie voor ischemie op ECG. De aandoening geldt als een indicator voor beginnende atherosclerose en is een independente cardiovasculaire risicofactor met verhoogde kans op plotse dood, myocard infarct en hartfalen. Tijdens een coronarografie kan men de aandoening diagnosticeren via injectie van vasoactieve stoffen gevolgd door het uitvoeren van intracoronaire flowmetingen. Therapie bestaat zowel uit risicoreductie (dieet, statine) als symptoomcontrole (nitraten, calciumantagonisten).

Auteur: Bionerd. Licentie: cc-by-sa-3.0.

Auteur: Bionerd. Licentie: cc-by-sa-3.0.

Abnormale cardiale nociceptie is een nog moeilijker te vatten fenomeen. Ook hier betreft het patiënten met suggestieve thoracale pijn, echter zonder evidentie voor ischemie. Tijdens catheterisatie ziet men normale coronairen maar slaagt men er soms in de pijn te simuleren door manipulatie van de wire of door pacen van het myocard. Dit doet het vermoeden rijzen dat een verhoogde pijngevoeligheid van het hart een rol speelt. Hiervoor bestaat geen specifieke behandeling doch imipramine (Tofranil, een tricyclisch antidepressivum) is bewezen effectiever dan placebo.

Vaak wordt patiënten met thoracale pijn en negatieve cardiale investigatie zonder al te veel evidentie een diagnose van hyperventilatie of slokdarmpathologie aangemeten. Het lijkt dus voor een arts belangrijk te weten dat ook minder zichtbare afwijkingen kunnen leiden tot cardiale (ischemische) pijn en dat dit dikwijls gepaard gaat met een verhoogd risico op cardiovasculaire aandoeningen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: