Gepost door: Michaël Laurent | 19 augustus 2009

40% meer heupprothesen tegenover 10 jaar geleden

Hip_replacement_Image_3684-PHIn 2007 werden in ons land 23.791 kunstheupen geplaatst, tegenover 17.010 tien jaar daarvoor. De grootste stijging was te merken bij patiënten onder de 65 jaar; geen effect van de vergrijzing dus. Dat blijkt uit cijfers van de Christelijke Mutualiteit.

In 65% van de gevallen waren pijnklachten en artrose de aanleiding, in 25% van de gevallen waren heupfracturen de indicatie, en 10% waren heringrepen. In de groep van protheses na een fractuur valt slechts een stijging van 13% op te merken; vooral de indicatie artrose is dus verantwoordelijk voor de stijging.

De gemiddelde hospitalisatieduur bedraagt nu 11 dagen, de helft in vergelijking met 10 jaar geleden. In vergelijking met vorig decennium betaalt de ziekteverzekering daardoor nog altijd evenveel; het aandeel dat de patiënt zélf moet ophoesten is wél met 23% gestegen. De CM wijt die stijging aan de erelonen van de artsen en aan de prijs van de prothese zelf.

Niet overal gelijk

Toch zijn er belangrijke variaties tussen de ziekenhuizen. De mediane verblijfsduur per praktijk varieert van 5 tot 16 dagen. Ook qua bloedtransfusies zijn er grote verschillen: in de meeste ziekenhuizen worden die toegediend bij 20-30% van de ingrepen, maar dit varieert in bepaalde ziekenhuizen van quasi nihil tot meer dan 70%.

Klinische paden moeten de variatie tussen de ziekenhuizen verminderen, volgens de CM.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: