Gepost door: Michaël Laurent | 22 augustus 2009

Valse geruststelling wanneer patiënt zelf foetaal Doppler-toestel gebruikt

Aust T et al. Caution with home fetal Doppler devices. BMJ. 18 augustus 2009;339:b3220.

DoptoneBritse verloskundigen werden recent geconfronteerd met een 27-jarige vrouw, 32 weken zwanger, die zich aanbood omwille van verminderde kindsbewegingen. Deze waren reeds 2 dagen aanwezig doch ze was gerustgesteld door het gebruik van haar eigen foetaal dopplertoestel. Een cardiotocogram bleek echter niet geruststellend te zijn. Er werd een keizersnede uitgevoerd en de baby bleek een slechte Apgar-score te hebben. De pasgeborene verbleef 8 weken op de neonatale eenheid met hypoxisch-ischemische encephalopathie en intraventriculaire hersenbloeding.

Een foetaal Doppler-apparaat kan gebruikt worden om b.v. de ligging van de baby te beoordelen of de aanwezigheid van harttonen op één bepaald ogenblik te beoordelen. Zonder opleiding is de kans groot dat er naar de placentale of maternale vaattonen geluisterd wordt.

Via het internet konden de gynecologen het apparaat huren voor £10/maand of kopen via eBay voor £25-50.

Hoewel de gynecologen niet weten of het eindresultaat beter was geweest als de patiënte zich sneller had aangeboden, adviseren ze toch sterk tégen het gebruik van foetale doppler-auscultatie door patiënten zelf.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Responses

 1. Hallo
  Wij hadden even een vraagje.
  Wij zijn op zoek naar een foetale doppler.
  En we kwamen zo op deze site terecht en zagen dat de doppler te koop is bij jullie voor 25,50 pond.
  ik wilde even vragen of dat klopt zo ja dan wil ik er graag 1 bestellen.
  Hoop snel van u te horen.

  Met vriendelijke groeten J.Rubio Rijsdijk

 2. Beste,

  in dit artikel wordt beschreven dat foetale dopplertoestellen voor zulke prijs verkocht worden via veilingssites. Het gebruik ervan in onervaren handen kan echter leiden tot valse geruststelling en kan dodelijk zijn.

  mvg, dr. Michaël Laurent

 3. Mijn dochter heeft haar kindje verloren met 30 weken zwangerschap. Hij is plotseling in de baarmoeder overleden 1 dag nadat zij nog op controle was geweest bij de gynaecoloog en een goede echo in het ziekenhuis had gehad.
  Nu zij opnieuw zwanger is heeft zij enorme angsten dat dit opnieuw kan gebeuren.
  Een doppler zou haar in ieder geval wat geruststelling kunnen geven. Want dagelijks naar het ziekenhuis rennen omdat je in paniek bent lijkt mij ook geen optie.
  Kunt u hierin advies geven?

 4. Zoals dit artikel uitlegt zijn dopplertoestellen in het algemeen niet geschikt voor gebruik door patiënten. In het bijzonder kan het gevaarlijk zijn als er iets mis is, maar de harttonen op de doppler nog normaal zijn. In geval van twijfel (b.v. verminderde kindsbewegingen) is tóch een nazicht in het ziekenhuis, en een echografie met specifieke analyse van de bloeddoorstroming nodig, wat met een gewone doppler niet kan. Ik stel voor dat u en uw dochter deze vraag bespreken met haar gynecoloog.

 5. Dank je wel Michaël voor je bijzonder snelle reactie.
  Het was juist de behandelend gynaecoloog die het voorstel opperde. Mijn dochter staat nu al onder strenge controle en krijgt elke 2 weken een echo. Maar zoals de arts zelf zei, na 5 minuten ben je opnieuw ongerust of je kindje nog wel leeft en dat is ook zo. Vooral omdat er geen enkele oorzaak of aanleiding is gevonden waarom het kind zo plotseling is overleden.
  Zij denkt het kan zomaar weer gebeuren, 5 minuten nadat je het ziekenhuis uitloopt.
  En uiteraard zal zij bij enige twijfel direct naar het ziekenhuis spoeden. Zij is nu nog maar 13 weken zwanger dus er zijn nog geen kindsbewegingen te voelen.

 6. Het individuele advies van de gynecoloog lijkt mij het belangrijkste, alleen deze kent het volledige dossier en de risico’s en voordelen. Zoals gezegd blijft het belangrijk om valse geruststelling te vermijden en het raadplegen van een arts niet uit te stellen door het zelf gebruiken van zo’n toestel.

 7. Opnieuw dank, er was ook een ontzettende tweestrijd bij haarzelf. En wat schaf je dan aan.
  Er zijn professionele dopplers te huur en daar ging onze voorkeur dan naar uit.
  Als je een dergelijke apparaat dan toch wil gebruiken lijkt het mij het verstandigst om ook een betrouwbaar en goede doppler aan te schaffen.
  En deze zijn erg duur.
  En ik begrijp heel goed de motivatie dat je geen valse gerustelling aan mensen moet geven met misschien wel dramatische gevolgen.
  Maar voor mijn dochter is ook een bezoek aan het ziekenhuis een valse geruststelling geworden.
  Want waarschijnlijk is haar kind heel kort na het consult overleden. (Ze heeft het niet meer gevoeld in ieder geval daarna)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: