Gepost door: Michaël Laurent | 23 september 2009

Mindfulness ter preventie van burn-out bij huisartsen

Krasner MS et al. Association of an Educational Program in Mindful Communication With Burnout, Empathy, and Attitudes Among Primary Care Physicians. JAMA. 23 september 2009;302(12):1284-1293.

Burn-out is een zeer frequent probleem onder artsen (geschat op één-derde van de artsen), dat vaak al begint tijdens de opleiding. Het wordt gekenmerkt door een verlies aan enthousiasme, het behandelen van mensen als objecten door verlies aan empathie, en betekenisverlies met weinig zelfvoldoening. Burn-out leidt meer medische fouten, persoonlijke problemen voor de arts en uiteindelijk kostbare werkkrachten die het beroep verlaten. Eén van de mogelijke oorzaken van burn-out is het gebrek aan zinvolle ervaringen met patiënten, eerder dan problemen met de medische diagnostiek en therapie op zich.

mindfullnessIn deze voor-en-na studie werd nagegaan of een programma van mindfulness, meditatie, communicatie en zelfbewustzijn bij huisartsen kon leiden tot minder stress, burn-out en meer welzijn en empathie voor patiënten. Mindfulness is een niet-religieuze vorm van contemplatie, een psychologische stroming verwant aan boeddhisme, die de aandacht en het zelfbewustzijn probeert te verscherpen.

Zeventig huisartsen in Rochester, New York namen delen. Een intensieve fase bestaande uit 8 wekelijkse sessies van 2.5 uur met 7 uur afzondering werd gevolgd door 2.5 uur per maand onderhoud.

Er was een verbetering in burn-out kenmerken (emotionele uitputting, depersonalisatie, zelf-voldoening), empathie, stemmingsstoornissen en emotionele stabiliteit gecorreleerd aan een toegenomen mindfulness. Volgens een editoriaal kan mindfulness misschien helpen om artsen terug controle te geven over één van de meest zinvolle aspecten van hun job, namelijk de persoonlijke ontmoeting met de patiënt.

De auteurs wijzen op de beperkingen van hun studieprotocol en roepen op tot gerandomizeerde studies bij een breder scala aan practiserende artsen (<10% van de artsen die in aanmerking kwamen, gingen in op het studie-aanbod).

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Mindfulness ter preventie van burn-out bij huisartsen (23 september 2009) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: