Gepost door: Michaël Laurent | 2 november 2009

Mag een RX thorax tijdens de zwangerschap?

O’’Connor SJ et al. Chest radiographs in pregnancy. BMJ. 9 oktober 2009;339 b4057.

female chest x-ray

Haji AG et al. Transfusion related acute lung injury presenting with acute dyspnoea: a case report. Journal of Medical Case Reports 2008, 2:336. Licentie: cc-by-2.0.

Naar aanleiding van twee casussen bespreken deze auteurs het gebruik van standaard thoracale radiografieën tijdens de zwangerschap.

De stralingsdosis bij een RX thorax bedraagt 0.02 mSv, een dosis die equivalent is aan drie dagen achtergrondstraling, of b.v. een internationale vlucht van vier uur. De foetus krijgt enkel de strooistraling te verwerken, deze is <0.01 mSv, echt een minimale dosis. Voor orgaanmalformaties of microcephalie is een dosis van 0.1 Gy resp. 0.5 Gy nodig (de uitgestraalde dosis wordt uitgedrukt in Gray, de geabsorbeerde dosis in milliSievert).

Het risico voor de foetus is het grootst in het eerste trimester; de geabsorbeerde dosis is het grootst in het derde trimester, wanneer de zwangere uterus het dichts bij de thorax komt. De stralingsdosis is het kleinst bij een posterio-anterieure stralingsrichting, omdat de uterus verder van de stralingsbron verwijderd is dan bij een antero-posterieure stralenrichting.

In beide gevallen in het artikel was er een onderliggende tumor, daar waar enkel een infectie of een onverklaarde pleurale effusie werd vermoed. Kanker komt maar voor bij 1 op 1000 zwangere vrouwen, doch gezien de toenemende veroudering van de zwangere vrouwen kan dit probleem mogelijk nog toenemen. Volgens de richtlijnen van de Britse Vereniging voor Pneumologie is een RX thorax aangewezen bij patiënten die hoesten en tevens last hebben van koorts, hemoptoë, dyspnoe, thoracale pijn en gewichtsverlies.

BESLUIT: Het is een courante misvatting is dat een RX thorax volledig tegenaangewezen is tijdens de zwangerschap; wanneer een RX thorax klinisch aangewezen is, is het risico van onbehandelde thoracale problemen groter dan het minimale stralingsrisico voor de foetus. Bij een zwangere patiënte kan men best met de radioloog overleggen, de patiënt volledig informeren, samen een beslissing nemen en deze vervolgens in het dossier noteren.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: