Gepost door: Michaël Laurent | 6 december 2009

Atropine oogdruppels even effectief als occlusietherapie voor amblyopie

Li T, Shotton K. Conventional occlusion versus pharmacologic penalization for amblyopia. Cochrane Database Syst Rev. 2009 Oct 7;(4):CD006460.

Amblyopie is een frequent probleem bij kinderen. Het betreft een centrale aandoening waarbij er een verminderde visusscherpte in één of beide ogen is die niet betert met het dragen van een bril en die niet kan worden teruggebracht tot een probleem van het oog zelf of van de visuele banen. De behandeling steunt op het corrigeren van refractiestoornissen met een bril en het stimuleren van het gebruik van het “luie” oog. Meestal wordt hiervoor gedurende enkele uren per dag het goede oog afgedekt met een pleister.

Deze meta-analyse onderzocht het effect van atropinedruppels om een wazig zicht te creëren in het goede oog.

Resultaten

Er werden 3 studies met een totaal van 525 amblyope ogen samengebracht. In de eerste studie was er na 6 en 24 maanden een significant maar klinisch niet betekenisvol verschil in verbeterde gezichtsscherpte tussen de twee behandelingsvormen. De tweede studie, met een opvolging van 6 maanden, was in het voordeel van atropine. De derde studie was van beperkte methodologische kwaliteit.

Beide behandelingen werden goed verdragen maar de compliantie was groter met atropine (kinderen kunnen immers hun pleister verwijderen). Bovendien was deze therapie goedkoper.

BESLUIT

De auteurs besluiten dat atropinedruppeltjes minstens even effectief zijn als occlusietherapie, en gezien hun potentiële voordelen kan dit beschouwd worden als een goede eerste keuze therapie.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: