Gepost door: Michaël Laurent | 9 december 2009

Soja en borstkanker

Shu XO et al. Soy Food Intake and Breast Cancer Survival. JAMA. 2009;302(22):2437-2443.

Sojaproducten zijn rijk aan fytoestrogenen, waarvan gedacht wordt dat ze een gunstig effect zouden kunnen hebben op hormoongevoelige tumoren, zoals borst- of prostaatkanker.

Resultaten

In deze Aziatische studie (de Shanghai Breast Cancer Survival Study) werd een cohorte van 5042 vrouwen met borstkanker gerecruteerd uit de populatie en prospectief geobserveerd.

Na een mediane opvolging van 3.9 jaar was inname van sojaproducten onafhankelijk en significant geassocieerd met een verlaagde mortaliteit (7.4% in het hoogste kwartiel tov. 10.3% in het laagste kwartiel) en een verminderde kans op recidief (8% ipv 11.2%). Deze associatie was niet afhankelijk van hormoon-receptorstatus of tamoxifen-gebruik.

Bespreking

Licentie: cc-by-sa-2.0. Fotograaf: Andrew Lih.

Nochtans zijn er veel redenen om niet actief sojaproducten aan te raden aan patiënten:

  • het probleem van generaliseerbaarheid van deze bevindingen naar een niet-Aziatische populatie (o.a. omdat de soja-inname 8-50 maal hoger ligt, en er door screening een andere patiëntenpopulatie gedetecteerd wordt)
  • de verschillen in kwaliteit en kwantiteit tussen de soja-isoflavonen in sojabonen, tofu en sojamelk en deze in supplementen,
  • het gebrek aan verband met hormoonstatus, wat de hypothese over de pathofysiologie van deze producten ondergraaft, en tenslotte,
  • het niet-gerandomizeerde karakter van deze studie.

Er moet trouwens op gewezen worden dat de zogenaamde ‘sojascheuten’ die in België gebruikt worden eigl. kiemen van de mungboon (zgn. groene soja) en niet van de klassieke sojaboon zijn die in China en Korea gebruikt worden.

Verwante artikels

_

    Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: