Gepost door: Michaël Laurent | 10 december 2009

Griepvaccinatie bij patiënten allergisch aan eieren

Eggertson L. Egg-allergic patients gain greater access to pandemic vaccine. CMAJ. Published online 7 December 2009.

Vaccins die geproduceerd worden op kippeneieren zijn in principe gecontraindiceerd bij patiënten die allergisch reageren op het wit van een ei. Nochtans kan vaccinatie de gezondheid van bepaalde risicogroepen sterk bevorderen.

Methode

In deze niet-gepubliceerde studie (die niet door de farmaceutische industrie werd gesponsord) uit Quebec werkten onderzoekers samen met allergologen om 952 kinderen en volwassenen allergisch aan eieren te vaccineren. Wanneer het risico op anafylaxie als ernstig werd ingeschat, kregen de patiënten eerst slechts 10% van het vaccin als proefdosis, en de rest pas 10 minuten later. Patiënten moesten ook langer onder observatie blijven, namelijk 60 minuten.

Resultaten

In het ziekenhuis waren er slechts 2 patiënten met een milde huiduitslag die behandeld werd met antihistaminica; er waren geen gevallen van anafylaxie.

Bespreking

Nationale Canadese richtlijnen adviseren dat griepvaccinatie plaatsvindt in de aanwezigheid van een allergoloog, maar die zijn schaars en ongeveer 1-2% van de bevolking zou allergisch zijn aan eieren. Volgens de hoofdonderzoeker dr. Gaston De Serres is vaccinatie in een ziekenhuissetting mogelijk, maar is de aanwezigheid van een allergoloog niet noodzakelijk. Sinds 16 november heeft het Canadese ministerie van gezondheid dit voorstel goedgekeurd en wordt het studieprotocol toegepast in een ziekenhuissetting, waarbij de aanwezigheid van een allergoloog niet noodzakelijk is.

Totnogtoe ontwikkelden 24 patiënten over gans Canada anafylaxie na vaccinatie; dit probleem blijft dus wel reëel, en patiënten kunnen best een kwartiertje na hun vaccinatie geobserveerd worden, maar vaccinatie van allergische patiënten is dus wel degelijk mogelijk.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: