Gepost door: Michaël Laurent | 19 december 2009

Kan biologische leeftijd op het zicht geschat worden?

Christensen K et al. Perceived age as clinically useful biomarker of ageing: cohort study. BMJ. 13 december 2009;339:b5262.

De biologische leeftijd wordt vaak klinisch ingeschat, hoewel er weinig evidentie bestaat voor het nut van dit waarde-oordeel.

Methode

De dame op de linker foto werd gemiddeld 64 jaar geschat. Haar tweelingszus werd gemiddeld 74 jaar geschat. Beide vrouwen zijn nochtans 70 jaar oud. Licentie: cc-by-nc-2.0.

Veertig beoordelers (waaronder twintig verpleegsters) werden gevraagd de leeftijd in te schatten van 1826 gefotografeerde 70-plussers uit een Deense longitudinale tweelingencohorte.

Resultaten

De gepercipieerde leeftijd correleerde significant met overleving van de gefotografeerde personen, zelfs na correctie voor de kalenderleeftijd van deze personen, hun fysiek en cognitief functioneren. Hoe groter het geschatte leeftijdsverschil tussen de tweeling, hoe groter de kans dat degene die er het oudst uitziet het eerst sterft.

Aangezien het een tweelingstudie betrof, kon de invloed van genetica worden onderzocht (een-eiige tweelingen delen zowel genetisch materiaal als opvoedingsmilieu, terwijl twee-eiige tweelingen genetisch verschillen). Er bleek een genetische aanleg te zijn voor zowel vroeger overlijden als ouder uitzicht. Er was ook een significante, onafhankelijke correlatie tussen de geschatte leeftijd van de proefpersonen, hun telomeer lengte en hun fysieke en cognitieve performantie.

Uit een eerdere analyse van deze cohortstudie (Longitudinal Study of Aging Danish Twins) bleek dat de proefpersonen ouder werden ingeschat wanneer zij meer blootgesteld waren aan de zon, meer hadden gerookt, een lagere BMI hadden, en dat ze jonger werden ingeschat wanneer hun sociale status hoger was, hun depressiescore lager was, en ze getrouwd waren. Veel van deze factoren spelen ook een belangrijke rol bij vroegtijdige veroudering.

BESLUIT

Een klinische inschatting van de biologische leeftijd bij 70-plussers correleert met de overleving van deze personen, met hun genetische verouderingsstatus en met hun functionele status. De auteurs noemen de klinische inschatting dan ook “een robuste biologische merker van veroudering”, die bovendien eenvoudig beschikbaar is.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: