Gepost door: Michaël Laurent | 19 december 2009

Schuin in bed liggen – een klinisch teken van cognitieve problemen

Kraft P et al. Lying obliquely—a clinical sign of cognitive impairment: cross sectional observational study. BMJ. 16 december 2009;339:b5273.

Licentie: cc-by-nc-2.0

Tijdens de kerstperiode publiceert de BMJ een aantal minder serieuze, maar desalniettemin legitieme studies.

Achtergrond

In de praktijk merken we vaak dat patiënten met dementie scheef in hun bed liggen. Of dit een nuttig klinisch teken is, is niet geweten.

Methode

In deze cross-sectionele studie bij 110 60-plussers met neurologische aandoeningen werd onderzocht of patiënten die recht in bed gingen liggen, betere cognitieve scores hadden dan patiënten die niet recht in bed gingen liggen.

Resultaten

Er werd een lineaire correlatie gevonden tussen de rotatie waarmee patiënten in bed lagen en de resultaten op de Mini Mental State Examination, de kloktest en de DemTect dementietest. Een asafwijking van 7° was vrij specifiek voor congitieve dysfunctie (tussen 89% en 96%) maar weinig sensitief (tussen 27% en 50%).

BESLUIT

De auteurs besluiten dat wanneer een oudere, mobiele patiënt gevraagd wordt om in bed te gaan liggen (b.v. tijdens het klinisch onderzoek) en deze scheef gaat liggen, er mogelijk een onderliggend cognitief probleem is dat formele testing vereist.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: