Gepost door: Michaël Laurent | 19 december 2009

Vroegtijdige sterfte bij daklozen

Fotograaf: Eric Pouhier. Licentie: cc-by-sa-2.5.

De levensverwachting van de daklozen in Amsterdam ligt met 50 jaar zo’n kwart eeuw lager dan die van de gemiddelde stadsbewoner. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van dr. Igor van Laere van het Academisch Medisch Centrum van de Amsterdamse Universiteit.

Vooral laagopgeleide, alleenstaande Nederlandse, Surinaamse en Antilliaanse mannen tussen de 25 en 50 jaar oud lopen een groter risico om dakloos te worden. De kans op sociaal-medisch verval neemt toe naarmate iemand kampt met meer sociale en medische problemen zoals huurschuld, huiselijk geweld, gedragsstoornissen, lichamelijke en psychische problemen en verslaving. Bij langdurig daklozen is vaak sprake van een combinatie van verslaving, psychische en lichamelijke problemen.

Dakloos worden vormt een cruciaal omslagpunt in dit proces. Eenmaal op straat stapelen de gezondheidsproblemen zich op. Het sterfterisico van dakloze mannen is dan ook zeven maal zo hoog als dat van de doorsnee Amsterdammer.

Om sociaal-medisch verval te voorkomen moeten de diverse hulpverleners beter, en al in een eerder stadium, met elkaar samenwerken. De huisarts dient daarbij een centrale en coördinerende rol te vervullen, vindt dr. Van Laere. De huisarts moet volgens de onderzoekers ook vaker op huisbezoek bij kwetsbare burgers  om hen actief  op te volgen. ‘Weer huisdokter worden, en niet, zoals nu, vooral in de eigen praktijk blijven’.

Bron: persbericht AMC.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: