Gepost door: Michaël Laurent | 17 januari 2010

Aanpak van comorbiditeiten bij ernstige psoriasis

Boehncke WH et al. Managing comorbid disease in patients with psoriasis. BMJ. 15 januari 2010;340:b5666.

Fotograaf: The Wednesday Island. Licentie: GFDL.

Psoriasis is een frequente, chronische inflammatoire huidaandoening die een ernstige impact op de levenskwaliteit van patiënten kan hebben. De aandoening blijft niet beperkt tot de huid; je zou het kunnen zien als een systeemziekte, met gestegen inflammatoire parameters door activatie van de recent beschreven Th17-subset van CD4+ T-helperlymfocyten.

Psoriasis is geassocieerd met een aantal andere aandoeningen: spondylartropathieën, inflammatoire darmziekte (Crohn), bepaalde vormen van kanker, depressie en metabool syndroom (zie ook: Psoriasis als risicofactor voor diabetes en hypertensie, JournalClub 19 juni 2009). Vooral hun verhoogd cardiovasculair risico zorgt ervoor dat de levensverwachting van psoriasispatiënten een viertal jaar korter is. Een vroegtijdige detectie kan leiden tot een betere aanpak van deze comorbiditeiten.

Enkel ernstige vormen van psoriasis leiden tot een substantieel verhoogd cardiovasculair risico. Het betreft hier patiënten met een aantasting van >10% van de lichaamsoppervlakte, of als de patiënt ooit moest worden gehospitaliseerd voor zijn huidaandoening, of als er ultraviolet licht (PUVA) of medicamenteuze therapie nodig was.

De Amerikaanse nationale psoriasisstichting stelt volgende eenvoudige maatregelen voor ter screening naar comorbiditeiten:

  • Bloeddrukmeting en BMI elke 2 jaar
  • Nuchtere glycemie en lipidenmeting: elke 5 jaar (of elke 2 jaar bij patiënten met extra risicofactoren zoals roken, diabetes, hypertensie of familiale belasting)
  • Vragenlijst voor screening naar psoriasis artritis: elke 3-6 maanden (zie hieronder)

Psoriasis artritis

Psoriatische artritis kan zowel de huidmanifestaties voorafgaan als tegelijk optreden, maar meestal gaan de huidafwijkingen de artritis ongeveer 10 jaar vooraf. Het is een erosieve gewrichtsaandoening die een specifieke, specialistische aanpak vereist. Er bestaan specifieke vragenlijsten waarmee men kan screenen voor psoriatische artritis bij psoriasispatiënten. Naast artritis kunnen typische klachten optreden zoals ‘sausage digits’, verspringende bilpijnen en enthesitis.

De aanpak van psoriasis kan verschillen wanneer ook psoriasis artritis aanwezig is; sommige therapieën zoals bv. TNF-blockers kunnen beide aandoeningen tegelijk behandelen.

Metabole stoornissen

De verhoogde incidentie van cardiovasculaire aandoeningen berust op verschillende factoren:

  • patiënten met psoriasis vertonen meer risicogedrag zoals roken
  • er zijn mogelijk gemeenschappelijke genetische predisposerende factoren
  • bepaalde therapieën kunnen het metabool risico verhogen (bv. corticoïden, maar ook hypertensie door cyclosporine of lipidenstoornissen door retinoïden)
  • psoriasis zelf lijkt een onafhankelijke risicofactor met een dosis-risico relatie (d.w.z. meer risico bij ernstigere vormen); systemische inflammatie is hierbij een mogelijke verklaring

Afhankelijk van de ernst van de huidafwijkingen en de leeftijd, hebben patiënten met psoriasis een driemaal verhoogd risico op een hartinfarct. Jammer genoeg kunnen belangrijke geneesmiddelen zoals betablokkers of ACE-inhibitoren psoriasis uitlokken of verergeren. Andere therapieën kunnen dan weer geneesmiddeleninteracties geven, met bv. een belangrijke stijging van de ciclosporinespiegel, dat gemetaboliseerd wordt via cytochroom P450.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] kan ik ook het artikel rond de indicaties en aanbevolen frequenties van pneumokokkenvaccinatie, aanpak van comorbiditeiten bij ernstige psoriasis, de aanpak van niet-motorische symptomen bij Parkinson en de evaluatie van het kind dat mankt […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: