Gepost door: Michaël Laurent | 18 januari 2010

Rookstop verhoogt tijdelijk risico op type 2 diabetes door gewichtstoename

Yeh HC et al. Smoking, Smoking Cessation, and Risk for Type 2 Diabetes Mellitus: A Cohort Study. Ann Intern Med. 5 jan 2010. 152(1): 10-17.

Roken verhoogt het risico opstaan van type 2 diabetes, maar ook rookstop is geassocieerd met een verhoogde incidentie van suikerziekte, volgens een grote Amerikaanse cohortstudie.

In de prospectieve ARIC studie (Atherosclerosis Risk in Communities) werden 10892 volwassenen gevolgd gedurende meer dan 10 jaar met interviews over hun rookgewoontes, diagnoses van diabetes, gebruik van antidiabetica en met meting van nuchtere glycemies.

Gedurende de eerste drie jaren bedroeg de gecorrigeerde hazard ratio voor nieuw ontstane type 2 diabetes:

  • voor vroegere rokers: 1.22 (CI, 0.99 – 1.50),
  • voor nieuw gestopte rokers: 1.73 (CI, 1.19 – 2.53), en
  • voor actieve rokers: 1.31 (CI, 1.04 – 1.65)

Met andere woorden, stoppen met roken verhoogt op korte termijn het risico op ontstaan van type 2 diabetes; actief blijven roken verhoogt het risico quasi evenveel (overlappende betrouwbaarheidsintervallen), maar bij gestopte rokers is de risicostijging niet significant gestegen tov. nooit-rokers (ondergrens van het betrouwbaarheidsinterval <1.00).

Deze ratio’s werden sterk geattenueerd door aanpassing voor gewichtstoename en leukocytose; vermoedelijk zijn gewichtstoename en toegenomen systemische inflammatie dus de belangrijkste verklaring. Het belangrijkste risico vond plaats in de eerste 3 jaar en nam sterk af daarna, om na een tiental jaar te verdwijnen. Na rookstop lijkt het risico op DM2 dus initieel sterk toe te nemen, om daarna af te nemen en tenslotte te normaliseren.

BESLUIT

De gewichtstoename na rookstop verhoogt op korte termijn het risico op ontstaan van type 2 diabetes. Aangezien actieve rokers meer risico hebben dan gestopte rokers, blijft rookstop echter aan te raden. De auteurs adviseren dat bij patiënten met een verhoogd risico op ontstaan van type 2 diabetes, rookstop gepaard dient te gaan met intensieve preventieve maatregelen (o.a. naar gewichtsreductie toe) en intensievere screening voor ontstaan van suikerziekte. De auteurs besluiten:

“Natuurlijk heeft rookstop veel gezondheidsvoordelen die niet opwegen tegen dit korte termijnsrisico. Desalniettemin moeten artsen op de hoogte zijn van dit verhoogd risico, en tegenmaatregelen overwegen [zoals adviseren van gezonde levensstijl en agressieve aanpak van overgewicht], vooral bij zware rokers.”

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Rookstop verhoogt tijdelijk risico op type 2 diabetes door gewichtstoename (18 januari 2010) […]

  2. […] is sowieso aangewezen, ook al is er een risico op gewichtstoename en diabetes (zie: Rookstop verhoogt tijdelijk risico op type 2 diabetes door gewichtstoename): alweer een bewijs dat intermediaire eindpunten (gewicht) niet doorslaggevend kunnen […]

  3. […] Rookstop verhoogt tijdelijk risico op type 2 diabetes door gewichtstoename (18 januari 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: