Gepost door: Michaël Laurent | 25 januari 2010

Mediplanet klaagt “georganiseerde uitbuiting artsen in opleiding” aan

Zoals bekend verbiedt de Europese regelgeving dat artsen gemiddeld meer dan 48 uur per week werken. In andere Europese landen wordt deze “wet Colla” al toegepast, maar in België, de hoofdstad van Europa, is dat nog niet het geval.

België had nog uitstel gekregen maar ondertussen dringt de tijd om deze regel om te zetten in nationale wetgeving. Momenteel ligt een nieuwe wet op tafel ter discussie. Daardoor laait het debat opnieuw op.

Redacteur Marc Van Impe heeft deze toestand in het verleden al herhaaldelijk aangeklaagt en trekt nu opnieuw hard van leer tegen het “diepgaand egoïsme, belachelijk machisme en gebrek aan respect voor de menselijke waardigheid” jegens jonge artsen. Hij stelt heel duidelijk dat dit de veiligheid van de patiënten in het gedrang brengt.

De nieuwe wet zou via een achterpoortje kunnen toelaten dat specialisten in opleiding nog 65 uren per week werken maar dat dit zelfs in sommige gevallen zou kunnen oplopen tot 77 uur. In zijn opiniestuk wijt Marc Van Impe dit aan het sociale vacuüm (en dus het sui generis-statuut) waarin artsen als “goedkope werkkrachten” of zelfs “lijfeigenen” vaak werken.

Vooral de Waalse assistentenverenigingen klagen deze situatie aan. Santhea, het platform van de Waalse niet-confessionele ziekenhuisdirecties, vraagt minister Milquet om geen rekening te houden met de oproep van de jonge artsen. Ze hebben mee onderhandeld en hebben dus hun woord gegeven, volgens Santhea, dit vraagt aan de ASO’s om “een beetje comfort op te offeren ten voordele van de patiënt.”

Daarnaast sneert Van Impe naar de Universitaire Ziekenhuizen. “De UZ’s hebben er dus geen enkel belang bij om specialisten in opleiding af te staan aan perifere ziekenhuizen,” merkt hij op, wat de laatste jaren alsmaar duidelijker werd door de kleinere studentengroepen.

Van Impe brengt een voorstel onder de aandacht dat volgens hem een oplossing voor dat laatste aspect zou kunnen bieden:

Een stap in de goede richting zou zijn dat de UZ’s strikte quota opgelegd krijgen en dat specialisten in opleiding een deel van hun opleiding verplicht in de periferie doormaken.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Mediplanet klaagt “georganiseerde uitbuiting artsen in opleiding” aan (25 januari 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: