Gepost door: Michaël Laurent | 28 januari 2010

Koppen onderzoekt medicatiegebruik tijdens examens

Blokken met pillen (klik voor video). Koppen, 28 januari 2010.

Licentie: GFDL.

In het reportagemagazine Koppen kwam vandaag het gebruik van geneesmiddelen door studenten tijdens de examens aan bod. Vooral amfetaminederivaten zoals Rilatine® blijken populair bij studenten.

Een steekproef met een actrice die langsging bij 7 willekeurige huisartsen leverde ook 3 voorschriften op (2 voor Rilatine en 1 voor Captagon). Alle artsen waarschuwden nochtans voor de neveneffecten en risico’s, met name het risico op psychotische reacties.

Is dat dan ons nieuwe uitgangspunt: wijzen op de gevaren van pillen maar onder het mom van autonomie ingaan op elke wens van de patiënt? Ook al is het ongezond, trek uw plan? Studeren is nu eenmaal belangrijker dan gezond leven? Ook al is er zonder een diagnose van ADHD geen enkele wetenschappelijke verantwoording?

Geen enkele arts onderzocht de proefpersoon of nam een bloeddruk of electrocardiogram (over dat laatste is er veel discussie; het wordt aanbevolen door de American Heart Association maar niet door de American Academy of Pediatrics). In de reportage wordt duidelijk vermeldt door prof. Jan Tytgat (Toxicologie UZ Leuven) dat we moeten oppassen voor potentiële cardiovasculaire risico’s op lange termijn.

Links

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] depressief was. Een recente steekproef door Koppen toonde een vergelijkbare trend in Vlaanderen [JournalClub, 28 januari 2010]. In heel wat andere gevallen werd het probleem dan nog eens ontweken: er werden slaapmiddelen […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: