Gepost door: Michaël Laurent | 3 februari 2010

Aanpak van oraal allergiesyndroom bij de huisarts

Angier E, Sheikh A. Pollen food syndrome in a teenage student. BMJ. 1 februari 2010;340:b3405.

Licentie: cc-by-sa-3.0. Fotograaf: Yosarian.

In de praktijkreeks voor de huisarts “consultatie op 10 minuten” behandelt de BMJ het ‘oral allergy syndrome’ of ‘pollen food syndrome‘.

Casus

Een eerstejaars universiteitsstudente raadpleegt wegens jeuk en milde zwelling van de lippen na het eten van appels en peren. Ze merkte ook tintelingen na het eten van noten. Ze is gekend met seizoensgebonden allergische rhinoconjunctivitis.

Wat vertelt U aan de patiënte, welke verdere testen zijn nuttig en wat is Uw verdere aanpak?

Bespreking

Oral allergy syndrome betreft het voorkomen van typische klachten zoals zwelling of een tintelend gevoel ter hoogte van de orofarynx na contact met rauw fruit, groenten, noten en sommige kruiden. De klachten kunnen variëren van zeer beperkt tot diffuse urticaria of zelfs anafylaxis. De oorzaak is een IgE-gemedieerde type 1 hypersensitiviteitsreactie veroorzaakt door kruisallergie tussen proteïnes uit bepaalde voedingsmiddelen en deze uit pollen. Door koken denatureren de oorzakelijke proteïnen; meestal treden de klachten dus op enkele minuten na het eten van rauwe voedingswaren.

Voor sommige van deze kruisallergieën zijn de oorzakelijke proteïnes gekend en gecloneerd. Er bestaat een systematisch verband tussen bepaalde pollenallergieën en bepaalde oral allergy syndromen:

 • Berkenpollenallergie
  • Fruit: appel, abrikoos, kers, kiwi, nectarine, peer, perzik, pruim, kweepeer
  • Noten: ammandel, hazelnoot, walnoot
  • Groenten: wortel, selder en aardappel
 • Graspollenallergie
  • Fruit: meloen, appelsien, watermeloen
  • Noten: pindanoot
  • Groenten: aardappel, tomaat, rode biet
 • Overige boompollenallergie (platanen)
  • Fruit: perzik, appel, meloen, kiwi
  • Noten: pindanoten
  • Groenten: kikkererwten, boontjes, sla
 • Onkruidallergie (Ambrosia)
  • Fruit: banaan, meloen, watermeloen
  • Groenten: courgette en komkommer

Anamnese

 • Ernst van de symptomen: wat was de ergste reactie totnogtoe? Uitgebreidheid, anafylaxie, …?
 • Comorbiditeiten: andere allergieën, astmaklachten (nachtelijke hoest? bij inspanningen?), eczeem, rhinoconjunctivitis/hooikoorts. Slecht gecontroleerd astma is op zich een risicofactor voor meer ernstige reacties. Welke medicatie werd eventueel voor deze aandoeningen gebruikt, met welke compliantie?
 • Gevolgen: vermijding van welk voedsel? gedetailleerde voedingsanamnese (bv. samenstelling van een menu indien op restaurant)

Klinisch onderzoek

Dit vereist aandacht voor de huid (eczeem), longen (astma? wheezing bij geforceerde expiratie?) en het neus-keel-oorgebied (rhinoconjunctivitis? rhinoscopia anterior, …).

Verdere investigaties

Naast evt. longfunctieonderzoek (met of zonder eNO-meting) voor astma kunnen verdere allergietesten aangewezen zijn, vooral om de patiënt te overtuigen dat hij/zij bepaalde allergenen niet moet vermijden (om een gevarieerd dieet te garanderen). Dit kan onder de vorm van RASTen (specifieke IgE-bepaling), huidtesten met standaard of verse preparaten (lapjes-, prik- of scratchtesten). Dit laatste kan best plaatsvinden onder supervisie van een ervaren persoon, met middelen voor resuscitatie en adrenaline binnen handbereik.

Adviezen

Naast het vermijden van blootstelling aan de ongekookte allergenen is er geen specifieke therapie voor oral allergy syndroom. Desensitisatietherapie voor pollenallergie kan geprobeerd worden indien beschikbaar, maar is niet specifiek geïndiceerd voor oral allergy syndroom.

In de acute fase zijn de meeste reacties mild zodat geen specifieke therapie nodig is. De mond spoelen met water kan helpen om de expositie aan residueel allergeen sneller te beëindigen. Bij ernstige reacties worden typisch corticoïden, antihistaminica en H2-blockers gegeven.

Indien er blijvende onduidelijkheid is over welke allergenen al dan niet vermeden moeten worden, kan onder klinische supervisie graduele expositie plaatsvinden: eerst bv. een stukje perzik over de buitenkant van de lip wrijven, dan aan de binnenkant van de lip, dan een stukje afbijten, goed kauwen en alles uitspuwen (opnieuw onder ervaren supervisie en met de resuscitatiekar in aanslag). Dit wordt niet aangeraden bij patiënten met een anamnese van anafylaxie; bij ernstige reacties dient de patiënt een Epipen bij zich te dragen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: