Gepost door: Michaël Laurent | 13 februari 2010

Contingentering blijft hol begrip in Wallonië

De Franstalige gemeenschap blijft ongeveer dubbel zoveel artsen toelaten als het contigent voorschrijft. Dat blijkt uit cijfers die de universiteiten doorgaven aan het Vlaams Geneeskundigenverbond.

Dit jaar zijn 2608 eerstejaars gestart aan een Franstalige universiteit. Geschat wordt dat ongeveer 1000 daarvan het halen (er is enkel in Vlaanderen een ingangsexamen). Maar het contigent voorziet slechts 492 plaatsen voor het zuidelijk landsdeel.

Onder druk van de Franstaligen is het contingent ook al systematisch opgedreven, schrijft De Standaard: van 600 (360 aan Nederlandstalig en 240 aan Franstalige zijde ) naar 1.230 (738 N en 492 F) dit academiejaar.

Vlaanderen overschrijdt het contingent ook, maar toch in veel mindere mate. Er werden 1034 eerstejaars ingeschreven, waarvan er naar schatting 800 zullen afstuderen; zo’n 10% meer dan het contingent voorziet. De slaagpercentages voor de eerstejaars bedragen in Vlaanderen 85% en in de Franse gemeenschap 45%.

Amnestie voor Franstaligen

In 2008 werd nog een amnestiemaatregel ingevoerd; de overtollige afgestudeerden van de Franstalige universiteiten mochten zich tóch vestigen, maar de overtallen werden afgetrokken van de contingenten 2009-2018. Sindsdien hebben de Franstalige universiteiten hun inschrijvingen echter nog verder laten toenemen.

Dezelfde trends tekenen zich trouwens af bij de tandartsen; ook daar laten de Franstalige universiteiten de inschrijvingen uit de pan swingen.

Ondertussen waarschuwt de koepel van de katholieke ziekenhuizen (Zorgnet Vlaanderen) nogmaals dat er in bepaalde specialisaties (met name spoedartsen, kinderartsen, kinderpsychiaters, endocrinologen, medisch oncologen en geriaters) een nijpend tekort is. “Hoewel we in Vlaanderen globaal over voldoende artsen beschikken, kunnen we de zorgcontinuïteit in de toekomst niet garanderen”, reageert Peter Degadt van de koepel in de Artsenkrant.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] de studenten in Wallonië die geen ingangsexamen moesten doen en nu naast een diploma dreigen te grijpen, vroeg minister Onkelinx dan weer […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: