Gepost door: Michaël Laurent | 15 februari 2010

Communiceren via fMRI met vegetatieve patiënten

Monti MM et al. Willful Modulation of Brain Activity in Disorders of Consciousness. N Engl J Med. Online gepubliceerd op 3 februari 2010.

Herbekijk: Communicatie met ex-comapatiënten (deredactie.be)

Onderzoekers van Cambridge en Luik hebben via functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) kunnen communiceren met patiënten bij wie dat voorheen nauwelijks of helemaal niet mogelijk.

54 patiënten met bewustzijnsstoornissen werd bestudeerd. Ze kregen ja-nee vragen te horen terwijl ze in de MRI-scanner werden gelegd. Voor een ja-antwoord moesten ze denken aan een motorische activiteit (stilstaan en een tennisbal terugslaan naar een ingebeelde instructeur) en voor een negatief antwoord moesten ze hun spatieel vermogen aanspreken (al wandelend navigeren door de straten van een stad of door de kamers van hun huis). Via fMRI werd het zuurstofverbruik in de overeenstemmende hersendelen opgepikt.

Van de 54 patiënten waren er 5 (allen met een traumatisch hersenletsel) die soms via de mentale taak een antwoord konden produceren. 3 ervan bleken bij nader klinisch onderzoek subtiele bewustzijnstekens te vertonen. Eén patiënt kon systematisch correct ja of nee antwoorden, hoewel er klinisch geen enkel teken van bewustzijn aanwezig was.

Interpretatie

De auteurs hopen deze techniek toe te passen om met een minderheid van de patiënten in persisterende vegetatieve status of minimaal bewuste status te communiceren over pijn of levensvragen.

De studie zal alleszins heel wat vragen oproepen bij familieleden aan wie verzekerd werd dat alle bewustzijn afwezig is bij dit soort patiënten. Nochtans waarschuwt een editoriaal dat het fout zou zijn om hersenactiviteit gelijk te stellen met denken en bewustzijn, en aan deze bevindingen existentiële implicaties te koppelen. De simpele ja/nee communicatie lijkt ook té weinig genuanceerd om diepgaand over thema’s zoals euthanasie te communiceren.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: