Gepost door: Michaël Laurent | 15 februari 2010

Rechtbank beveelt oprichting beroepscommissies voor alternatieve geneeswijzen

De osteopaten hebben een rechtzaak gewonnen tegen de Belgische staat. De Brusselse rechtbank van eerste aanleg oordeelde op 22 januari dat, op straffe van een dwangsom, binnen de 3 maanden de kaderwet van minister Colla uit 1999 moet uitgevoerd worden.

Deze wet voorziet de oprichting van zgn. “kamers” of beroepscommissies voor homeopathie, osteopathie, chiropraxie en acupunctuur. Deze kamers moeten regels bepalen voor wie deze alternatieve geneeswijzen mag uitoefenen en aan welke criteria de opleidingen moeten voldoen.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid zullen vertegenwoordigers van de alternatieve sector en de academische wereld de commissies bevolken. Vermoedelijk heeft deze beslissing een dubbel gevolg; enerzijds vormt het een erkenning voor de alternatieve geneeswijzen, anderzijds zullen misbruiken nu aan banden kunnen worden gelegd.

“Tot nog toe kan iedereen zich voor osteopaat uitgeven, met als gevolg dat onder meer heel wat kinesisten onterecht die titel voeren. We hebben al vaak overlegd met hogescholen en universiteiten, maar vooralsnog willen zij de opleiding niet in hun curriculum opnemen. Met deze erkenning komt daar misschien verandering in.”

-Luc Peeters van de International Academy of Osteopathy, de enige instelling in België die de opleiding tot osteopaat aanbiedt.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] kregen ook de alternatieve geneeswijzen hun beroepscommissies voor […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: