Gepost door: Michaël Laurent | 27 februari 2010

Huiduitslag (1)

In deze reeks willen we via klinische foto’s dieper ingaan op de diagnostiek en therapie van huidafwijkingen waarmee de huisarts kan worden geconfronteerd. Er worden telkens twee gevallen beschreven en getoond, die op een of andere manier met elkaar verband houden.

Casus

Wat is uw diagnose en behandelingsvoorstel?

Klik op de foto voor een vergroting.

Fotograaf: Irja. Licentie: cc-by-sa-2.0.

Klik op de foto voor een vergroting.

Bron: CDC.

Patiënt A is een 17-jarige jongedame die raadpleegt wegens huiduitslag ter hoogte van de bovenarmen en -benen,  symmetrisch bilateraal, en ter hoogte van de hoge rug. De uitslag is stabiel aanwezig sinds de puberteit. Er zijn geen klachten van pijn of jeuk, de jongedame vindt het enkel een esthetisch probleem. Patiënte heeft een blanco medische voorgeschiedenis en gebruikt qua medicatie enkel de pil.

Patiënt B is een 32-jarige man die raadpleegt wegens een progressief opgetreden diffuse, symmetrische huiduitslag over gans het lichaam sinds een tweetal weken. Deze is niet jeukend of pijnlijk. Er zijn vergelijkbare letsels op de handpalmen en voetzolen. Hij klaagt ook van vermoeidheid, een grieperig gevoel, keelpijn en lichte temperatuursverhoging.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Responses

 1. Patiënt A :folliculitis ?
  Patiënt B: scabies?

 2. Patiënt A: (lastig) Wat Luc zegt.
  Behandeling eventueel deïnfecterende zeep, geen vette zalven enz.

  Patiënt B: Psoriasis (guttata; druppelpsoriasis)
  Bij 2 op de 3 mensen spontaan genezing, maar kan ook overgaan in een plaque psoriasis.

  Behandeling als aanhoudend:
  – vitamine D3-afgeleiden calcipotriol en calcitriol
  – dermatocorticosteroïden bijnierschorshormonen)
  -Ditranol (cignoline)
  -Koolteer
  -Salicylzuur

  Lichttherapie.

 3. Correctie:

  Patiënt 1:
  Keratosis pilaris (natuurlijk!)

  behandeling:
  Vochtinbrengende creme’s. Soms andere middelen. Verder weinig aan te doen. Gaat vanzelf over.

 4. Patiënt A heeft inderdaad keratosis pilaris.

  Patiënt B heeft geen scabies. De systemische klachten en de letsels op handpalmen en voetzolen zijn een belangrijke aanwijzing. Laat ik er als tip nog aan toevoegen dat het een homoseksuele man betreft die ongeveer 1 keer per jaar bij U komt voor een HIV-test na een onbeschermd seksueel contact.

 5. Die aanwijzing was nuttig Michaël.

  Patiënt 2:

  Syphilis (secundair)

  behandeling: benzathine penicilline

  Wat heb ik gewonnen behalve eeuwige roem?

 6. Je krijgt een kus van de juf en mag een bank vooruit, cryptocheilus!

  Patiënt 1:

  Keratosis pilaris komt enorm frequent voor, zowel bij volwassenen maar nog meer bij adolescenten (>50%). Het is een folliculaire huiduitslag die meest voorkomt op de ledematen (maar niet handpalmen en voetzolen) en meestal het gezicht spaart, wat een belangrijk verschilpunt vormt met acné. Er is een genetische overproductie van keratine die de haarfollikels verstopt, wat soms een esthetisch probleem kan vormen. De behandeling berust meestal op het proefondervindelijk zoeken van de juiste lokale therapie, waarbij vochtinbrengende crèmes, keratolytische crèmes met salicylzuur, urea of melkzuur, of crèmes met retinoïne (vitamine A) vaak gebruikt worden.

  Patiënt 2:

  Het betreft een gedissemineerde huiduitslag die ook de handpalmen en voetzolen treft, met begeleidende systemische klachten. Hierbij moet syfillis hoog op de lijst staan, zeker wanneer er sprake is van onbeschermde seksuele contacten.

  Bij syfillis moeten neurologische klachten nagevraagd worden om te kijken of er geen sprake is van tertiaire syfillis. Indien niet, volstaat een eenmalige behandeling met twee intragluteale injecties van elk 1.2 miljoen eenheden benzathylpenicilline (wat pijnlijk kan zijn; wordt soms voor de helft verdund met lidocaïne -ZONDER adrenaline uiteraard). Er kan best een gelijktijdige screening plaatsvinden voor andere SOA’s (met name hepatitis B en C en HIV, omdat b.v. een primo-HIV infectie ook systemische klachten en huiduitslag kan veroorzaken).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: