Gepost door: Michaël Laurent | 15 maart 2010

Palliatieve sedatie in Vlaanderen

Chambaere K et al. Continuous Deep Sedation Until Death in Belgium: A Nationwide Survey. Arch Intern Med. 2010;170(5):490-493.

Fotograaf: Twm. Licentie: cc-by-nc-nd-2.0.

Palliatieve sedatie is het (continu of intermittent) verminderen van de bewustzijnstoestand van een patiënt met als doel het lijden door refractaire symptomen te verminderen.

Methode

Onderzoekers van de studiegroep over het levenseinde aan de VUB stuurden enquêtes naar een representatieve groep Vlaamse artsen die overlijdens-certificaten hadden ingevuld, en vroegen hen over continue diepe sedatie totaan het overlijden van deze patiënten. Ze deden dat al eens in 2001, maar stelden nu meer gedetailleerde vragen over het toepassen van palliatieve sedatie. 58% van de enquêtes werden beantwoord (=response rate).

Resultaten

Tussen 2001 en 2007 steeg de incidentie van palliatieve sedatie van 8.2% naar 14.5%.

In 17% van de gevallen gaf de arts toe dat er een (neven-)bedoeling was om de dood van de patiënt te versnellen. In 20% van de gevallen was er volgens de arts die de enquête invulde een alternatief geweest voor palliatieve sedatie, zoals betere symptoomcontrole of euthanasie.

In 83% van de gevallen werd morfine gebruikt, vaak als enige middel (terwijl juist benzodiazepines worden aangeraden voor sedatie op zich) en vooral in rusthuizen. Kunstvoeding en hydratatie werden dan weer in 63% van de gehospitaliseerde patiënten verder gezet (terwijl dat voor een gesedeerde, terminale patiënt niet zinvol is).

In één op de vijf gevallen gaf noch de patiënt, noch de familie toestemming voor de sedatie (26% in de ziekenhuissetting).

BESLUIT

Sinds de wet op de palliatieve zorgen in 2002 is er een duidelijke toename van het gebruik van palliatieve sedatie in België.

Heel wat kenmerken van de sedatie die hier werd toegepast, passen echter niet bij het principe van palliatieve sedatie: vaak werd enkel morfine i.p.v. benzodiazepines gegeven en was er een (neven-)bedoeling om de dood van de patiënt te versnellen. De vraag stelt zich dan of de onderzoekers hun vraag niet duidelijk genoeg hebben geformuleerd (en de respondenten bij “continue diepe sedatie tot de dood” niet doorhadden dat het wel degelijk ging om palliatieve sedatie), dan wel of palliatieve sedatie echt zo vaak verward wordt met euthanasie.

De auteurs dringen aan op een Belgische richtlijn om de kwaliteit van de palliatieve sedatie te verhogen.

Verwante artikelen

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Palliatieve sedatie in Vlaanderen (15 maart 2010) […]

  2. […] toegediend door verpleegkundigen met als expliciet doel het leven te verkorten. Daarnaast laat de kwaliteit van de palliatieve sedatie dikwijls te wensen […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: