Gepost door: Michaël Laurent | 15 maart 2010

Review: commotio cordis (NEJM)

Maron BJ, Estes MNA 3rd. Medical progress: commotio cordis. N Engl J Med. 11 maart 2010. 362(10): 917-27.

Licentie: cc-by-2.0. Fotograaf: Stu Seeger.

Commotio cordis is een verschijnsel waarbij ventrikelfibrillatie met of zonder plotse dood optreedt ten gevolge van een stomp, onschuldig-lijkend trauma van de borstkas. Er zijn geen structurele afwijkingen zichtbaar, zoals bij contusio cordis.

Commotio cordis komt meestal voor bij adolescenten, kinderen en jongvolwassenen die een projectiel tegen de borstkas krijgen tijdens recreationele activiteiten zoals baseball of hockey, of een stoot krijgen tegen de borst bij contactsporten zoals basketbal of voetbal. Het is een minder frequente oorzaak van plotse cardiale dood bij atleten, na hypertrofe cardiomyopathie en aangeboren coronaire anomalieën.

Na het uitlokkend trauma volgt vrijwel onmiddellijk een cardiale collaps, hoewel er zeldzame gevallen zijn waarbij de atleet nog gedurende tientallen seconden allerlei andere activiteiten kan doen (waarschijnlijk verdragen sommige mensen VFib beter dan anderen).

Slechts 25% van de slachtoffers overleeft, een laag percentage gezien het hart in alle opzichten normaal is. Een snel inzicht dat het een ernstig probleem betreft, en correcte reanimatie zijn cruciaal. Naast hartmassage (CPR) is het beschikbaar zijn van een defibrillator (AED) bij sportwedstrijden van groot belang voor de prognose van commotio cordis.

Licentie: cc-by-sa-3.0. Auteurs: Renato M.E. Sabbatini, P. Kohl.

Het ontstaan van commotio cordis hangt af van een combinatie van factoren:

  • Impact op een specifieke lokalisatie precordiaal
  • Impact tijdens de opstijgende fase van de T-golf (een kwetsbaar interval van slechts 10 tot 20 milliseconden; zie figuur rechts)
  • Directe impact van een klein, hard projectiel (v.b. minder met zachte tennisballen en meer bij harde speelballen zoals bij lacrosse)
  • Een dunne, compliante borstkas met dunnere overliggende spierlaag zoals bij adolescenten

Het optreden van commotio cordis lijkt dus vooral te ontstaan door een samenloop van omstandigheden -brute pech. Er lijkt geen verhoogd risico te zijn op hartritmestoornissen of long QT syndroom, en er is geen reden om slachtoffers uit te sluiten van competitie of een defibrillator in te planten.

Naast bewustmaking bij spelers, coaches en publiek, kan commotio cordis voorkomen worden door b.v. het spelmateriaal aan te passen bij jongere spelers (b.v. een zachtere basebal). Borstbeschermers bieden geen absolute bescherming tegen commotio cordis.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: