Gepost door: Michaël Laurent | 20 maart 2010

Farmacotherapeutische update: maart 2010

In dit artikel geven we een kort overzicht van de nieuwe informatie die deze maand ter beschikking kwam op de website van het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (www.bcfi.be).

Uit de sectie Goed om weten:

  • Ciclesonide (Alvesco®, 160 µg 1x/dag) is een nieuw inhalatiesteroïd in doseeraërosol. Het gaat om een prodrug dat ter hoogte van de long geactiveerd wordt. De effectiviteit lijkt in studies vergelijkbaar met fluticason of budesonide, maar er is geen bewezen voordeel qua systemische neveneffecten. Het RIZIV voorziet momenteel geen terugbetaling. De afbraak kan geremd worden door CYP3A4-inhibitoren.
  • Lacosamide (Vimpat®, 100 à 200 mg per dag in twee giften) is een nieuw anti-epilepticum waarvan het werkingsmechanisme niet volledig duidelijk is. Lacosamide wordt voorgesteld bij de behandeling van partiële epileptische aanvallen, met of zonder secundaire veralgemening, in associatie met andere anti-epileptica, bij patiënten ouder dan 16 jaar. Er zijn geen bewijzen dat lacosamide doeltreffender is dan andere anti-epileptica. Het RIZIV voorziet terugbetaling (categorie a volgens hoofdstuk IV, d.w.z. met « a priori » controle) bij falen van een behandeling met minstens drie anti-epileptica. Contraindicaties zijn tweede- en derdegraads-atrioventriculair blok, en het risico hierop neemt toe bij gelijktijdig gebruik van o.a. carbamazepine, lamotrigine en pregabaline.
  • De vaccins tegen hepatitis B (Engerix-B en Hbvaxpro) worden nu niet alleen meer terugbetaald aan eerstegraadsverwanten van geïnfecteerde personen, maar ook aan de partner, gezinsleden en huisgenoten.

Uit de sectie Recente informatie:

  • ChondroCelect ® is een suspensie van autologe kraakbeencellen, voorgesteld voor de behandeling van symptomatische en gelokaliseerde kraakbeenletsels. Het product is bedoeld voor gebruik in hospitaalmilieu en kost € 19’837.
  • Twee nieuwe vaccins tegen seizoenale influenza zijn beschikbaar: Agrippal® en  Fluad®. Fluad® bevat een adjuvans en is enkel aangewezen bij ouderen boven de 65 jaar. Het betreft twee niet-levende subunit-vacccins gekweekt op cellen van kippenembryo’s die ook neomycine, kanamycine en formaldehyde bevatten.

In februari 2010 werden twee producten van de markt teruggetrokken:

  • Buspiron (Buspar ®) dat werd gebruikt bij angststoornissen, en 
  • Dimenhydrinaat (Paranausine ®), een H1-antihistaminicum dat vooral werd gebruikt als anti-emeticum tijdens de zwangerschap.

Artikels:

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: