Gepost door: Michaël Laurent | 22 maart 2010

Nieuwe Amerikaanse gezondheidswet goedgekeurd

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de gezondheidszorghervorming nipt goedgekeurd. De President kon de laatste twijfelaars binnen de Democratische partij overtuigen dat de wet niet zou leiden tot het terugbetalen van abortussen met overheidssubsidies. Obama kan hierdoor na 14 maanden presidentschap zijn belangrijkste verkiezingsbelofte uitvoeren.

De wet wordt pas in 2014 volledig van kracht maar een deel maatregelen zal al snel proberen de grootste problemen aan te pakken. De Republikeinen, die unaniem tegenstemden, hebben alvast beloofd de implementatie van de wet zo veel mogelijk te zullen vertragen.

Wat verandert er?

Amerikanen zullen nu verplicht worden een ziekteverzekering af te sluiten, anders moeten ze een boete betalen. Enkel illegale immigranten, de allerarmsten en gewetensbezwaarden zijn hiervan uitgezonderd. Ook werkgevers worden via boetes en subsidies aangespoord om hun werknemers te verzekeren.

18 miljoen niet-verzekerden zijn gezond en welgesteld; zij gokken er op dat ze niet ziek zullen worden. Nochtans kunnen hun verplichte bijdragen gebruikt gebruikt worden om verzekeringen goedkoper te maken voor armere of ziekere patiënten.

Anderzijds zullen de verzekeringsmaatschappijen strenger aangepakt worden. Ze hebben dan ook fel gelobbyed tegen het voorstel. Patiënten met chronische of doorgemaakte ziekten zullen nu niet meer geweigerd kunnen worden; kinderen zullen de eerste zijn om hiervan te profiteren. Vroeger werd het contract ook opgezegd tijdens een behandeling die te duur uitdraaide. Ook drastische verhogingen worden verleden tijd, net zoals toeslagen op basis van geslacht of gezondheidstoestand.

Geen revolutie

Obama gaf zelf toe dat het een grondige hervorming, maar geen revolutie betekent. De “public option”, waarbij de federale overheid zelf een verzekeringsplan aanbiedt, is tijdens de Senaat uit het plan gesneuveld. De overheid zal wel subsidies voorzien om het afsluiten van ziekteverzekeringen te ondersteunen. Anderzijds moeten er beurzen of markten ingericht worden waar werkgevers en inwoners de goedkoopste ziekteverzekering kunnen uitkiezen.

Volgens de tegenstanders van het plan zal de schuldenberg die overblijft na de economische crisis door de nieuwe wet nog verder aangroeien. Het plan zal $940 miljard kosten op 10 jaar en dus werden heel wat nieuwe belastingen en besparingen afgesproken.

Volgens de president is de nieuwe wet niet alleen nodig vanuit moreel en menselijk standpunt, maar zal het op termijn geldbesparend werken. Het parlementair rekenhof becijferde vorige week nog dat het plan op die termijn zou leiden tot een netto besparing van $138 miljard.

Speech Obama

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] de parachutemoord, de moeilijke regeringsvorming, het olielek bij BP voor de Amerikaanse kust, Obama’s hervorming van de gezondheidszorg, de aswolk van de Eyjafjallajökull, overstromingen in Pakistan, seksueel misbruik in de Kerk, de […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: