Gepost door: Michaël Laurent | 23 maart 2010

Rotarix tijdelijk afgeraden

De Amerikaanse geneesmiddelenregulator FDA vraagt om tijdelijk geen rotavirus-vaccinatie met Rotarix® meer uit te voeren, omdat onderzoekers er via een nieuwe onderzoekstechniek DNA-sporen van een ander virus, porcine circovirus type 1 (PCV1), in hebben teruggevonden.

Het PCV1-virus is geen gekende ziekteverwekker bij de mens en zit b.v. ook gewoon in vleesproducten. Er zijn geen aanwijzingen dat er een gezondheidsrisico aanwezig is, maar de FDA vraagt om het gebruik te onderbreken tot ze de situatie heeft onderzocht.

Kinderen die recent gevaccineerd werden dienen niet speciaal nagekeken te worden. De FDA stelt voor RotaTeq® als tijdelijk alternatief te gebruiken. Kinderen die reeds één Rotarix® toediening kregen, kunnen nu best twee dosissen RotaTeq® krijgen.

GlaxoSmithKline, de producent van Rotarix, bevestigt dat er sporen van het PCV1-virus aanwezig waren in de cellijnen die sinds de opstart van de productie gebruikt worden. De firma gaat nu bekijken hoe ze dit probleem kan oplossen.

De WHO en het Europese geneesmiddelenagentschap EMA stellen dat er helemaal geen maatregelen nodig zijn. Er wordt nu ook onderzocht of er intact virus in het vaccin aanwezig is, in plaats van alleen maar DNA-sporen. Testen op RotaTeq vonden geen sporen van het PCV1-virus.

Rotarix® wordt toegediend in 2 dosissen op 2 en 3 maand, terwijl bij RotaTeq® wordt aanbevolen 3 dosissen toe te dienen op 2, 3 en 4 maand. Omdat er 3 dosissen nodig zijn, is RotaTeq in aankoop iets duurder (€31.8 ipv €21.2).

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] malariapreventie) en het gastroprokineticum cisapride (Prepulsid®). In rotavirusvaccins werden sporen van een vreemd virus vastgesteld, maar dit bleek achteraf geen gevaar te […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: