Gepost door: Michaël Laurent | 25 maart 2010

Unilaterale hoofdpijnklachten: casuspresentatie

Casus 1

Een 37-jarige man raadpleegt u wegens hevige hoofdpijnklachten sinds enkele weken. Deze situeert zich steeds ter hoogte van de linker orbita en straalt uit naar links temporaal en frontaal. De pijn is schietend en ondraaglijk van karakter met een pijnscore van 10/10 en geassocieerde bewegingsdrang (“om de muren op te lopen”). De pijn komt op in aanvallen, gemiddeld 10 keer per dag. Deze duren 5-30 minuten, beginnen even plots als ze verdwijnen en worden niet uitgelokt door warme of koude dranken of aanraking, maar soms wel door stress of alcohol (hetgeen de man nu vermijdt). Tijdens een aanval begint zijn oog te tranen en wordt het rood, krijgt hij neusloop en ontwikkelt hij een afhangend ooglid en een vernauwde pupil. Sommige aanvallen gaan gepaard met fotofobie en nausea zonder braken, maar nooit met aura. Tussen de aanvallen is de patiënt volledig klachtenvrij.

Het algemeen en neurologisch onderzoek is normaal. Een algemeen bloedonderzoek (complet-formule, ionogram met calcium, nuchtere glycemie, lever- en nierfunctie, TSH, sedimentatie, CRP) en RX thorax zijn negatief. Een KST van de hersenen is eveneens normaal.

Wat is de meest waarschijnlijke diagnose, welke diagnostische stappen zou u nog ondernemen en wat is uw therapievoorstel?

Casus 2

Een 28-jarige vrouw klaagt van continue, drukkende hoofdpijn (24u/dag aanwezig) sinds 3 maanden. Deze situeert zich steeds rond haar rechter oog met uitstraling naar temporaal, frontaal en zelden occipitaal. Ze scoort de pijn als 4/10, met af en toe een piek van kloppende pijn tot 9/10 gedurende enkele uren. Ze raadpleegde initieel een oogarts omwille van roodheid en traanvorming rond het rechter oog tijdens een pijnopstoot. Een oogdrukmeting was normaal. De oftalmoloog schreef antibacteriële oogdruppels en kunsttranen voor, zonder beterschap. Ook paracetamol heeft geen effect op de pijn, en de patiënte gebruikt dan ook geen medicatie. Er is nausea, foto- en fonofobie tijdens een exacerbatie. Af en toe voelt ze tijdens een aanval tintelende, prikkende pijn in de aangedane zone, “als speldeprikken”. De patiënte kan tussendoor haar job als bediende nog uitvoeren, maar er was wel werkverlet tijdens exacerbaties.

Het klinisch onderzoek, bloedonderzoek en KST van de hersenen zijn normaal (zoals in de eerste casus).

Wat is de meest waarschijnlijke diagnose, welke diagnostische stappen zou u nog ondernemen en wat is uw therapievoorstel?

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

 1. 1/horton hoofdpijn
  2/spanningshoofdpijn

 2. 1/ Clusterhoofdpijn (genoemd naar Horton) is inderdaad zeer hevig, relatief kort en unilateraal, en gaat gepaard met autonome fenomenen zoals roodheid van het oog. De aanvallen in deze casus zijn iets frequenter dan de diagnostische criteria toelaten (één om de 2 dagen tot 8x/dag), maar dan nog voldoet deze patiënt aan de criteria voor “waarschijnlijke clusterhoofdpijn”. De duur van de aanvallen is ook iets korter dan de typische clusterhoofdpijn (15-180 minuten).

  De belangrijkste aanvalstherapie voor clusterhoofdpijn is zuurstof. De patiënt in deze casus zou niet reageren op zuurstoftherapie of triptanen. Het betreft een meer zeldzame differentieel-diagnose, die wel zeer dicht aanleunt bij clusterhoofdpijn.

  2/ Gezien de prevalentie van spanningshoofdpijn is dit een zeer waarschijnlijke suggestie. Er zijn echter een aantal atypische elementen, voornamelijk het strikt unilateraal karakter (niet bandvormig) en de autonome verschijnselen (roodheid, tranend oog) die moeten doen denken dat er meer aan de hand kan zijn…

 3. pt 1/Sunct of Suna
  lidocaine iv

  pt 2 trigeminus neuralgie
  carbamazepine

 4. 1/ SUNCT staan voor Short lasting Unilateral Neuralgiform headache attacks with Conjunctival injection and Tearing, en SUNA voor Short lasting Unilateral Neuralgiform headache attacks with Autonomic symptoms.

  Het typische kenmerk van deze unilaterale hoofdpijnsyndromen is hun korte duur en hoge aanvalsfrequentie: gemiddeld tussen 5 seconden en 4 minuten, met 3 tot 200 aanvallen per dag.

  De meeste aanvallen zijn té kort voor een aanvalsbehandeling; profylactische medicatie lijkt aangewezen. Er is inderdaad zeer beperkte evidentie dat lidocaïne iv kan geprobeerd worden voor acute aanvangstherapie bij SUNCT en SUNA. Deze behandeling gaat echter gepaard met grote risico’s op hartritmestoornissen, neurologische, psychiatrische en gastrointestinale stoornissen. Als profylactische behandeling werden in series met max. een twintigtalpatiënten anti-epileptica zoals lamotrigine, topiramaat en gabapentine uitgeprobeerd.

  2/ Trigeminusneuralgie veroorzaakt kortdurende episodes (fractie van een seconde tot 2 minuten) van trigeminale pijn, meestal met zeer beperkte autonome symptomen. De pijn van deze patiënte is eerder continu, met exacerbaties van enkele uren, en er zijn beperkte autonome symptomen. Vaak is er een neurovasculair conflict op KST.

 5. […] Gevoelige en selectieve respons op bepaalde medicatie (met name indomethacine voor paroxysmale hemicrania en hemicrania continua, zuurstof voor clusterhoofdpijn, …) Zie verwant artikel: Unilaterale hoofdpijnklachten: casuspresentatie […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: