Gepost door: Michaël Laurent | 26 maart 2010

Apothekers geven te gemakkelijk Alli

De dieetpil orlistat is zonder voorschrift verkrijgbaar onder de naam Alli. Maar in principe komen enkel volwassenen met een BMI >28 kg/m² in aanmerking.

Het gezondheidsnummer van Test Aankoop pakt nu uit met een onderzoek waarbij drie simulanten bij verschillende apothekers naar Alli gingen informeren: een meisje van 17 met een BMI van 21, een volwassen vrouwen met een BMI van 24, en een volwassenen vrouwen met een BMI van 28 kg/m². Enkel de laatste vrouw komt voor Alli in aanmerking.

De minderjarige kreeg in 22 van de 41 apotheken Alli mee, de volwassene met een BMI van 25 kreeg het in 26 apotheken. Twee derde van de apothekers informeerde niet naar de BMI van de klant. Er kwam ook té weinig informatie over nevenwerkingen en interacties, volgens Test Gezondheid.

‘Bij de lancering had de Orde der Apothekers nochtans beloofd dat haar leden de rol van buffer zouden opnemen en Alli enkel zouden afleveren aan wie het écht nodig heeft”, volgens apothekers Ann Lievens van Test Gezondheid.

Woordvoerder van Test Aankoop Ivo Michiels laat duidelijk verstaan welke implicaties dit volgens hem heeft voor de apothekers:

“‘Als de apothekers hun adviserende en begeleidende rol niet au sérieux nemen, wat is dan hun toegevoegde waarde? Of wil de sector misschien dat we naar een Nederlands model evolueren, waar meer en meer geneesmiddelen te koop zijn buiten de apotheek? Net nu het nieuwe vergoedingssysteem voor apothekers vanaf 1 april voorziet in een specifiek honorarium voor raad en advies, plaatsen de apothekers door hun kwakkelende prestaties op het terrein zelf grote vraagtekens bij die vergoeding en bijgevolg ook bij hun niet-aflatende aanspraak op het monopolie van de geneesmiddelendistributie. Nee, op deze manier slanken de apothekers hun eigen bestaansreden zelf af.”

Verwante artikels

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Apothekers geven te gemakkelijk Alli (26 maart 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: