Gepost door: Michaël Laurent | 26 maart 2010

Limburgse longartsen: tabak is massavernietigingswapen, stop verkoop!

De Limburgse Longartsen met aan het hoofd dr. Michiel Thomeer, dr. Rik Dewaele en dr. Ruud Van Puijenbroek, lanceerden recent een oproep om tabaksverkoop te verbieden.

Het aantal rokers lijkt sinds lange tijd weer toe te nemen. Zij stellen een radicale oplossing voor:

“Om de risico’s op kanker door roken te verminderen, is er maar één oplossing: verbied de verkoop van tabak. Tabak is een giftig consumptieproduct en moet uit de verkoopsrekken worden gehaald. Weg met dit massavernietigingswapen. ” -Limburgse Longartsen

De specialisten wijzen op de massahysterie die uitbrak rond de dioxinecrisis en de gezondheidsproblemen bij schoolkinderen na het drinken van coca-cola. “Maar een massavernietigingswapen als tabak kan blijkbaar niet rekenen op een soortgelijk veiligheidsbeleid,” zeggen de pneumologen.

De longartsen lokken het sociaal debat uit: “Zijn wij als maatschappij bereid de gevolgen van tabak te blijven aanvaarden?” Dr. Thomeer mocht het prompt gaan uitleggen bij Martine Tange en Kobe Ilsen in het één-programma Volt.

Reynders laat verkoop goedkopere sigaretten toe

Ondertussen werd bekend dat minister Reynders in oktober 2009 een zin uit een nieuwe wet wegliet waarin gesteld werd dat tabaksproducten niet verkocht mogen worden onder de prijs vermeld op het fiscale zegeltje. Het Europees Hof laat immers geen opgelegde minimumprijzen toe. De minister heeft het zinnetje ondertussen teruggeplaatst, maar dat zal volgens hem niet uitmaken.

Sommige supermarkten zoals Aldi verkopen al onder de prijs, zo kon open VLD kamerlid Luc Van Biesen vaststellen. “We hebben jaren de accijnzen verhoogd in het belang van de volksgezondheid en nu zouden we toelaten dat de prijs zakt. Dat tart elke logica,” aldus Van Biesen.

Reynders veranderde de wet opnieuw omwille van druk van de andere regeringspartijen. “Deze maatregel gaat lijnrecht in tegen het kankerplan van de regering,” reageert minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: