Gepost door: Michaël Laurent | 26 maart 2010

Wilsbeschikking verbetert zorg aan het levenseinde

Detering KM et al. The impact of advance care planning on end of life care in elderly patients: randomised controlled trial. BMJ. 23 maart 2010;340:c1345.

Via zgn. advance directives kan de patiënt vooraf beslissen welke zorgen hij nog wenst toegediend te krijgen als hij wilsonbekwaam is. Auteur: Jacob Windham.

In deze prospectieve gerandomizeerde studie werd bij 309 Australische 80-plussers het effect onderzocht van ‘advance care planning’ (waaronder nadenken over hun doelstellingen, waarden en overtuigingen, het aanduiden van een vertegenwoordiger, het opschrijven van de wensen van de oudere omtrent zijn of haar levenseinde). 56 patiënten stierven binnen de studieperiode van 6 maanden.

De wensen van de patiënten waren beter bekend en werden beter gerespecteerd in de interventiegroep ten opzichte van de controlegroep (primair eindpunt, 25 op 29 of 86%, tegenover 8/27, 30%; P<0.001). Familieleden van overledenen in de interventiegroep hadden significant minder stress, angst en depressie dan in de controlegroep. De tevredenheid was groter bij patiënten en familieleden in de interventiegroep.

BESLUIT: De kwalitatieve commentaren in het artikel spreken boekdelen; vooraf praten over het levenseinde lucht op voor patiënten en familie. Bij ouderen kan tijdige planning de tevredenheid over de gebeurtenissen aan het levenseinde sterk verbeteren.

_

Verwante artikelen:

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] Wilsbeschikking verbetert zorg aan het levenseinde (26 maart 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: