Gepost door: Michaël Laurent | 28 maart 2010

Prijswijzigingen medicijnen vanaf 1 april

Het is geen aprilvis: vanaf volgende maand wijzigen een aantal van de regels voor de terugbetaling van geneesmiddelen en hun generieken.

Maximumprijs

De belangrijkste verandering is gesitueerd in het systeem voor referentieterugbetalingen. Er komt een maximale prijs voor geneesmiddelen die opgenomen zijn in het systeem, die 25% boven de vergoedingsbasis ligt of maximaal €10.80. Dit is dus ook het maximale supplement die de patiënt zal moeten betalen als de arts een origineel product voorschrijft dat zijn prijs niet verlaagd heeft.

Originele producten die hun prijs onvoldoende verlaagden en boven de maximumprijs vallen, verliezen daardoor hun terugbetaling. Indien u b.v. Singulair® 10 mg 28 tabletten voorschrijft zal de patiënt daarom de volle prijs van €43,23 moeten betalen, terwijl het generisch alternatief slechts €7,56 zal kosten.

Referentieterugbetalingen worden uitgebreid

Het systeem van de generieken en de prijsdaling zal ook niet meer omzeild kunnen worden door isomeren of afgeleide verbindingen. Concreet zal de prijs van b.v. Xyzall® (levocetirizine) aangepast worden aan die van Zyrtec® (cetirizine). Indien de arts een product voorschrijft waarvan de prijs niet verlaagd werd, zal de patiënt een supplement moeten betalen (zoals bij Xyzall® het geval zal zijn).

De prijsdalingen voor geneesmiddelen die al enige tijd in het referentiesysteem zijn opgenomen, worden ook meer uitgesproken. Zo daalt de terugbetaalde prijs na 2 jaar bijkomend met 1.5%, en na 4 jaar met 3.5% (hieronder vallen o.a. Dakar®, Risperdal® en respectievelijk Amlor®, Pravasine® en Zyrtec®). Na 12 tot 15 jaar daalt de prijs bijkomend met iets meer dan 1% (hieronder vallen b.v. Efexor Exel®, Diflucan® of Zocor®). De prijs van oudere geneesmiddelen die nog maar sinds 2010 in het referentiesysteem zijn opgenomen, geniet van de combinatie van beide maatregelen. Zo zal de prijs van Topamax® b.v. extra met 17% verminderd worden.

Apothekers vergoed voor uitleg aan patiënt

Daarnaast verandert op 1 april de verloning van de apothekers. Door het toepassen van nieuwe formules kan de prijs van sommige geneesmiddelen veranderen: de meeste middelen worden goedkoper, maar heel goedkope geneesmiddelen kunnen duurder worden. Het remgeld ten laste van de patiënt blijft echter ongewijzigd en ook de winst voor de firma’s verandert niet.

De apothekers krijgen naast een percentage op de prijs van de geneesmiddelen, ook €3.88 per afgeleverde verpakking, €1.19 voor een voorschrift op stofnaam, €1.19 per voorschrift met derdebetalersregel, en een forfatair bedrag van €500 per jaar voor informatie over gebruik, neveneffecten, interacties enz. bij opstarten van een nieuw geneesmiddel in de klasse antibiotica, thrombocytenaggregatieremmers, niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen, inhalatiecorticoïden of orale antidiabetica.

Verwante artikelen

Bronnen

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: