Gepost door: Michaël Laurent | 5 april 2010

San Francisco adviseert HIV-medicatie onmiddellijk te starten

Fotograaf: Rich Niewiroski Jr. Licentie: cc-by-2.5.

Volgens een artikel in de New York Times zullen gezondheidsautoriteiten in San Francisco deze week het advies uitbrengen dat mensen met een nieuwe diagnose van HIV-infectie onmiddellijk behandeld kunnen worden met antiretrovirale combinatietherapie, in plaats van de behandeling pas te starten op geleide van de CD4-lymfocytose.

Verschuivende paradigma’s

Het behandelingsparadigma bij HIV is al een tijd aan het opschuiven naar sneller behandelen. De richtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Gezondheids (DHHS) adviseren nu al therapie vanaf <500 CD4-cellen/mm³. Maar San Francisco, een pionier op gebied van HIV en AIDS, gaat dus nu nog een stap verder.

In het begin van de epidemie bood men ook iedereen therapie aan. Maar de HIV-remmers die in de jaren 1990 gebruikt werden hadden meer neveneffecten dan moderne middelen, en de schema’s waren zo complex dat de compliantie slecht was, met resistentie tot gevolg. Vandaar dat de richtlijnen adviseerden om pas te beginnen bij CD4<200 mm³. Met de opkomst van betere geneesmiddelen en eenvoudige combinaties, schoof de grens terug op naar 350 en volgens sommige richtlijnen zelfs naar 500/mm³.

De stap om nu terug naar universele therapie te gaan berust op verschillende factoren. Enerzijds kan vroegtijdige onderdrukking van de viremie het transmissierisico sterk verkleinen, waardoor het een interessante preventieve strategie is. Anderzijds suggereerde de NA-ACCORD studie (NEJM 2009) dat het uitstellen van antiretrovirale therapie, zowel tot <350 als <500 CD4/mm³, geassocieerd was met een hoger risico op overlijden. Gerandomizeerde studies ontbreken echter.

Niet voor iedereen

Het optimale moment om antiretrovirale therapie te starten blijft een complexe en specialistische materie. Het gaat om medicatie die levenslang moet ingenomen worden, liefst met een compliantie van bijna 100%. Bij geselecteerde, goed geïnformeerde patiënten die aandringen op vroegtijdige behandeling, kan men echter het starten van HAART verdedigen.

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. […] starten van HAART. In San Fransisco (de moderne bakermat van AIDS) kwamen er zelfs richtlijnen om HIV-remmers onmiddellijk te starten, gezien ook het mogelijke effect op preventie van transmissie. Nadat heel wat vroegere microbicide […]

  2. […] San Francisco adviseert HIV-medicatie onmiddellijk te starten (5 april 2010) […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: