Gepost door: Michaël Laurent | 9 april 2010

Wat doen terminale kankerpatiënten op Spoedgevallen?

Barbera L et al. Why do patients with cancer visit the emergency department near the end of life? CMAJ. April 6, 2010; 182 (6).

De meeste kankerpatiënten kijken fel op tegen een bezoek aan de spoedgevallendienst. Deze diensten zijn niet aangepast aan hun noden en worden dan ook vaak ervaren als verstorend, té druk, stresserend, uitputtend en oncomfortabel.

In deze Canadese retrospectieve cohortstudie waren er 91 561 patiënten die stierven aan kanker. 33.9% passeerde op een spoedgevallendienst tijdens de laatste 2 weken van hun leven.

De meest frequente redenen voor presentatie op spoedgevallen waren pijnklachten, dyspnoe, luchtweginfecties, malaise, vermoeidheid, verminderd bewustzijn en pleuravochtuitstorting. Tijdens de laatste 6 maanden voor hun dood waren nausea en braken, constipatie, anemie en koorts bijkomende oorzaken voor het opzoeken van een spoedgevallendienst.

INTERPRETATIE: Omgaan met de symptomen van gevorderde stadia van kanker is een uitdaging voor patiënten en hun omgeving, en vereist expertise van zorgverleners. Spoedgevallendiensten zijn echter niet aangepast aan de noden van kankerpatiënten in een palliatieve situatie. Wanneer in een palliatieve context de thuiszorgmogelijkheden falen, is in principe ofwel méér thuiszorg nodig, ofwel een opname op een palliatieve afdeling. Hiervoor zijn organisatorische oplossingen nodig. Familieleden dienen ook voldoende ondersteuning te krijgen zodat ze beter kunnen omgaan met verontrustende symptomen die kunnen optreden aan het levenseinde.

_

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Responses

  1. een goed artikel rond oncologische urgenties op :
    http://www.aafp.org/afp/2006/1201/p1873.html
    Ongeveer een op de drie kankerpatiënten die zich voor dringende medische zorg melden is niet dringend.
    http://www.springerlink.com/content/qwg6vy2t5jqmdu3g/

  2. […] wilsbeschikking verbetert dan weer de zorg aan het levenseinde, en kan misschien vermijden dat veel stervende patiënten verzijld geraken op Spoedgevallen. Thuis sterven bleek in een observationele studie immers gerelateerd aan een betere […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: