Gepost door: Michaël Laurent | 9 april 2010

Wet schadevergoeding voor medische fouten in Staatsblad

Op 2 april verscheen in het Staatsblad een nieuwe “Wet betreffende de vergoeding van schade als gevolg van gezondheidszorg”.

Het systeem is gebaseerd op het Franse model. De patiënt moet geen schuld of fout aantonen, enkel schade. De patiënt kan onafhankelijk van de vergoedingsprocedure nog steeds een proces aanspannen tegen een gezonheidszorgbeoefenaar. De procedure is gratis voor het slachtoffer en zou binnen het jaar moeten voltrokken worden.

De patiënt kan zijn schade volledig laten vergoeden door het fonds, maar enkel indien het ernstige schade betreft, waaronder:

  • de patiënt is getroffen door een blijvende invaliditeit van 25% of meer;
  • de patiënt is getroffen door een tijdelijke arbeidsongeschiktheid gedurende minstens zes opeenvolgende maanden of zes niet opeenvolgende maanden over een periode van twaalf maanden;
  • de schade bijzonder zwaar de levensomstandigheden van de patiënt verstoort:
  • de patiënt is overleden.

Chirurgische ingrepen en ziekenhuisinfecties die het gevolg zijn van een zorgprestatie zullen vergoed worden, terwijl de esthetische chirurgie is uitgesloten.

Het Fonds wordt gespijsd door het RIZIV en zal per jaar € 20 miljoen omvatten. Wanneer toch nog een medische fout kan bewezen worden, zal het fonds de kosten verhalen op de verzekering van de beroepsbeoefenaar.

Verwante artikelen

Add to FacebookAdd to DiggAdd to Del.icio.usAdd to StumbleuponAdd to RedditAdd to BlinklistAdd to TwitterAdd to TechnoratiAdd to FurlAdd to Newsvine

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: