Gepost door: Michaël Laurent | 11 april 2010

Endovasculair vs. open abdominaal aneurysmaherstel

Het endovasculair (via b.v. een liescatheter) herstellen van een abdominaal aorta-aneurysma (EVAR) was oorspronkelijk bedoeld als alternatief voor patiënten met contraindicaties voor open chirurgie. Deze Britse onderzoekers vergeleken de twee procedures in een gerandomizeerde studie bij patiënten met een abdominaal aorta-aneurysma (AAA) van ≥5.5cm diameter. Tussentijdse gegevens werden reeds vroeger gepubliceerd (Lancet 2005).

Endovasculair of open?

The United Kingdom EVAR Trial Investigators. Endovascular versus Open Repair of Abdominal Aortic Aneurysm. N Engl J Med. Online gepubliceerd 11 april 2010.

De studie liep tussen 1999 en 2004 in 34 Britse ziekenhuizen. Er werden 1252 gerandomizeerd tussen EVAR en open chirurgie. De opvolging liep tot eind 2009.

De peri-operatieve mortaliteit was lager in de EVAR-groep: 1.8% tegenover 4.3% in de groep die werd behandeld met open chirurgie (odds ratio 0.39; 95% CI 0.18-0.87; P=0.02). Op korte termijn stierven er minder patiënten door hun AAA, maar op langere termijn werd dit voordeel teniet gedaan door meer fatale endoluminele protheserupturen. Aan het einde van de studie was er geen mortaliteitsverschil. Patiënten in de EVAR-groep stelden op lange termijn ook meer complicaties en ondergingen meer heringrepen, waardoor de kosten beduidend hoger waren.

EVAR alternatief voor inoperabele patiënten?

The United Kingdom EVAR Trial Investigators. Endovascular Repair of Aortic Aneurysm in Patients Physically Ineligible for Open Repair. N Engl J Med. Online gepubliceerd 11 april 2010.

In dezelfde studie waren er 404 patiënten die geen kandidaat waren voor open chirurgie. Deze werden gerandomizeerd tussen ofwel EVAR, ofwel helemaal geen interventie.

In deze populatie lag de perioperatieve mortaliteit veel hoger: 7.3% met EVAR. Het risico op aneurysmaruptuur in de conservatief behandelde groep bedroeg 12.4 per 100 personen-jaren (95% CI, 9.6-16.2). De aneurysma-gerelateerde mortaliteit was ongeveer de helft lager in de EVAR-groep (adjusted hazard ratio, 0.53; 95% CI, 0.32-0.89; P=0.02) maar toch was er geen verschil in totale mortaliteit op termijn. Onafhankelijk van de interventiegroep was de helft van de deelnemers overleden na ca. 3 jaar en slechts een kleine groep overleefde op langere termijn.

In de eerste 6 jaar na de ingreep had 48% van de nog levende patiënten complicaties die verband hielden met de endoprothese, en 27% had een heringreep nodig. Het prijsverschil bedroeg na 8 jaar meer dan €11.000.

BESLUIT:

Bij operabele patiënten heeft EVAR een lagere perioperatieve mortaliteit zonder voordeel op langere termijn, wanneer complicaties opduiken die veel interventies vereisen en de kosten opdrijven.

Bij inoperabele patiënten ligt het risico met EVAR duidelijk hoger. Patiënten die de procedure overleven hebben wel een lager risico op fataal aneurysmaruptuur maar geen verschil in langetermijns-mortaliteit. Ook zij betalen de prijs van frequente complicaties die heringrepen vereisen.

Tesamen kunnen deze gegevens gebruikt worden om patiënten en chirurgen te informeren over de voor- en nadelen. Voor operabele patiënten lijkt op langere termijn open chirurgie te verkiezen. Voor inoperabele patiënten is de prognose sowieso slecht, en dient het risico op complicaties en heringrepen realistisch te worden meegedeeld.

Advertenties

Responses

  1. […] Endovasculair vs. open abdominaal aneurysmaherstel (11 april 2010) […]

  2. […] operabele patiënten met een abdominaal aorta-aneurysma blijft open herstel de voorkeur behouden boven endovasculair herstel (EVAR), terwijl inoperabele patiënten sowieso een […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: